Militärdotter lockar väljare i Sydkorea

I Sydkorea ser det ut som om stora väljarskaror glömt en dyster förfluten tid. Det finns stora möjligheter att dottern till en av landets tidigare militära härskare kan leda sitt parti till valseger. Det konservativa stora nationella partiets ledare Park Geun-hye bedriver maratonkampanj inför parlamentsvalet på torsdag.

Park Gueun-hye, ropar något tusental entusiastiska anhängare till GNP, det stora nationella partiet, i Seoul.

Det är framför allt äldre väljare, många av dem kvinnor, som samlats i stadsdelen Hocho i den sydöstra delen av Seoul en ljum aprilafton.

Park Geun-hye är helt färsk som partiledare för det konservativa parteiet GNP, som har flest mandat i parlamentet. Men GNP hotas av det mera liberalt inriktade partiet Uri som ryckt fram bland annat på grund av en serie politiska skandaler.

Hektiskt tempo
Park reser runt i ett hektiskt tempo från stad till stad, från stadsdel till stadsdel i huvudstaden Seoul i valkampanjens slutskede.

Hon valtalar om den nya politik som partiet företräder. Valet är en möjlighet för folket att få bättre ledare, säger hon.

Park må vara en ny partiledare, men hon har vuxit upp i en av Sydkoreas mest kända familjer.

Rikets första dam
Hennes far generalen Park Chung-hee styrde Sydkorea från 1960 i närmare två årtionden innan han mördades.

Under hans presidenttid mördades också hans fru, mamman till Park Geun-hye. Hon tog då över flera plikter som Sydkoreas första dam vid sidan av sin pappa.

Hos många sydkoreaner framkallar familjen Park blandade känslor. Undantagslagar, våldsamma studentuppror, militärer på viktiga poster och en haltande demokrati präglade landet. Samtidigt byggdes ett ekonomiskt välstånd upp.

Park Geun-hyes parti är största parti i parlamentet, sedan det främsta motståndarpartiet spruckit i två hälfter. Flera politiska skandaler under upploppet inför torsdagens val har gjort att valutgången är osäker.

Motståndarpartiet lockar unga
An Sang-hee är en av de få yngre som samlats bland huvudsakligen äldre för att lyssna till sin partiledare. Motståndarpartiet Uri verkar locka flertalet unga.

– De unga tar till sig propaganda via internet och Uri verkar vara bra på att föra ut sitt budskap, säger An, som tycker att det är riskabelt.

I myllret vid tunnelbanestationerna i Seoul ger valarbetare korta råd till väljarna, de bugar och bockar och försöker övertyga väljarna att rösta på i det här fallet GNP:s kandidat.

Lars Gunnar Erlandson, Seoul
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".