Kommuner sparar på äldres boende

Kommunerna kan tjäna stora pengar på att de äldre bor kvar hemma i stället för i särskilt boende med vårdinsatser. Det vill de äldre själva, sägs det, men det finns ekonomiska argument i bakgrunden. Det säger docent Cecilia Henning vid Hälsohögskolan i Jönköping.

– Vi pratar ju om det att många äldre spontant säger att de vill bo kvar hemma, men kommunerna använder gärna detta och andra argument därför att man har en uppfattning om att det blir billigare att inte bygga särskilt boende, säger Cecilia Henning.

Skillnad i kostnader
Kommunerna kan göra stora vinster på att de äldre bor kvar hemma och inte flytta till särskilt boende där det ingår vårdinsatser.

Allmännyttans SABO har beräknat att en person i särskilt boende, kostar 446 000 kronor per år, medan en kvarboende med hemtjänst bara kostar 182 000 kronor. Kommunen sparar alltså 264 000 kronor per år på bara en äldre.

Men Cecilia Henning som forskar i äldreboende, är orolig för att hemtjänsten inte byggs ut för de som bor kvar hemma och att det blir anhöriga som får ställa upp.

Valfrihet
Det talas mycket om valfrihet för de äldre. Samtidigt finns det stora brister i husen, för att det ska vara möjligt med kvarboende, som till exempel problemen med halvtrapporna.

– Entréerna ligger i markplan så även om det finns hiss i huset så måste man ta sig upp via trappor till hissen. Det är ett sådant exempel problem som är mycket vanligt i miljonprogrammens bostäder, säger Cecilia Henning.

Var fjärde svensk är pensionär om 30 år. De som kallas ”äldre-äldre”, alltså de över 80 år, ökar samtidigt från 460 000 till 750 000.

Brister i bostadspolitiken
PRO tycker inte att det finns någon långsiktig bostadspolitik för de äldre.

Boverkets Ulrika Hägred tycker inte att kommunerna tar sitt ansvar.

– Nej, jag tror att det brister i många kommuner när det gäller bostadsförsörjningsproblemen över huvudtaget. Jag tycker att det är mycket angeläget att kommunerna tar tag i den här frågorna, säger hon.

Många kommuner gör nu om servicehus till seniorboende, det vill säga till hyreslägenheter utan vårdinsats. Då är gemensamhetslokalerna helt avgörande. Här kan det bli både matsal och sociala aktiviteter.

Kommunala Örebrobostäder har 500 i kö nu till sitt seniorboende och en särskild seniorvärdinna. Allt för att nå en social gemenskap. Då skjuter man upp behovet av vård, säger Ingrid Gustafsson vid Örebrobostäder.

– Den sociala gemenskapen tror jag att alla kräver. Oavsett om du är 55, 65 eller 95, så är det säkert den viktigaste delen av livet, säger Ingrid Gustavsson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".