Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Försvaret ifrågasätter JämOs anmälan

Publicerat onsdag 14 april 2004 kl 12.17

Jämställdhetsombudsmannen har anmält försvaret till Arbetsdomstolen för att ett kvinnligt befäl i Kosovostyrkan lämnade sin anställning som en sista utväg för att komma ifrån sexuella trakasserier. Men när Försvaret i höstas utredde samma ärende blev slutsatsen en helt annan, nämligen att ingenting tydde på att kvinnan utsatts för sexuella trakasserier.

– De utredningar som har varit har visat på att hon skulle omplaceras till en annan befattning på grund av att Försvarsmakten inte fann att hon var lämplig för den befattning hon ursprungligen placerats på. Hon var negativ till en sådan omplacering och då valde hon att sluta sin anställning och åka hem. Det fanns inga signaler kring det beslutet som tydde på att det hade förekommit någonting som skulle kunna kallas för sexuella trakasserier, säger Gunnar Jonasson, jurist på Försvarshögkvarteret.

JämOs förklaring helt annan
Försvaret har alltså en helt annan förklaring till varför det kvinnliga befälet lämnade sin befattning än vad JämO påstår.

Enligt JämO Claes Borgström berodde det på trakasserier.

– Det finns ett samband mellan att hon inte kunde vara kvar och det faktum att hon är kvinna. Hon utsattes för sexuella trakasserier på ett sätt som inte män behöver tåla, säger han.

JämO har anmält Försvaret och menar att kvinnan mot sin vilja och pressad av sexuella trakasserier lämnade sin anställning.

Inga bevis för sexuella trakasserier
Försvarsmakten står kvar vid att kvinnan sa upp sig eftersom hon inte ville omplaceras, efter att det framkommit kritik mot hennes ledarstil.

Enligt Försvaret gick uppgifterna om sexuella trakasserier inte att bevisa trots noggrann utredning.

– Det fanns ingenting som ens antydde det. De utredningar som gjordes där nere sköttes av mycket professionella personer, säger Gunnar Jonasson på Försvarshögkvarteret.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".