Freivalds oroas över FN:s roll i Irak

Utrikesminister Laila Freivalds anser att det allvarliga säkerhetsläget i Irak kan omöjliggöra FN:s möjligheter att ta över ansvaret för den fortsatta utvecklingen i landet. Freivalds anser också att det skulle bidra till ökad säkerhet om den nya spanska socialistregeringen omprövade sitt beslut att ta hem de spanska soldaterna från Irak.

Efter socialisternas valseger i Spanien i mars, har den tillträdande regeringchefen Zapatero sagt att han ska fullfölja sitt vallöfte att de spanska trupperna i Irak, 1300 soldater, ska tas hem om inte FN övertagit ansvaret för att bygga upp ett civilt styre av Irak vid halvårsskiftet.

Beskedet från Zapatero stöds av det spanska folket, men har fått stark kritik från USA-alliansen som tycker att Spanien sviker sitt ansvar och ger efter för hot från terrorister.

Ökad säkerhet om soldater stannar
Den svenske statsministern Göran Persson har hittills kommenterat Zapateros besked med att konstatera att han håller ett vallöfte.

Utrikesministern Laila Freivalds säger att det skulle bidra till ökad säkerhet om de spanska soldaterna stannar i Irak.

– Jag förmodar att det behövs så många krafter som möjligt som stärker säkerheten och en minskning av insatserna kan innebära att säkerheten minskar.

Det pågår ju en stor debatt i USA och Europa om vad det skulle betyda om trupperna dras tillbaka. Vad är den svenska regeringens uppfattning där?

– Det är en fråga som måste analyseras men det är självklart att det i dag behövs insatser som stärker säkerheten i Irak.

Det stärker inte säkerheten om Spanien drar tillbaka sina soldater?

– Nej, jag tror att varje minskning av säkerhetsinsatser är en fara.

Oroande utveckling
Laila Freivalds tycker att utvecklingen i Irak är oroande och säger att det kan bli omöjligt för FN att ta ansvaret.

– Om de här oroligheterna fortsätter så kan det omöjliggöra FN:s agerande och ansvarstagande i Irak.

Hur då?

– Fortfarande är ju FN:s möjligheter att agera beroende av om man kan sända personal och människor kan arbeta och utföra det uppdrag man har. Sker det en utveckling av ökad osäkerhet så blir det svårt för FN att fylla en funktion.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".