Pendlingen mellan Sverige och Norge kartlagd

För första gången har arbetspandlingen mellan Sverige och Norge kartlagts. Drygt 30 000 svenskar arbetade i grannlandet under 2001, visar SCB:s undersökning. Bara 4000 norrmän har valt att arbeta i Sverige.

Svenskarna som tar sig över gränsen för att arbeta gör det i första hand inte för att arbeta inom vården eller den offentliga sektorn. Det är industrin och det privata näringslivet som lockar.

Där hittar man två tredjedelar av de fler än 28 000 svenskar som arbetar i Norge. När det är brist på sysselsättning i Sverige söker man jobb i Norge istället, säger Utredaren Berndt Hermansson på Statistiska Centralbyrån.
Anledningen till att det är sju gånger fler svenskar i Norge än tvärtom, beror inte minst på lönen.


Det är framförallt i gränstrakterna som man ser  Norge som en alternativ arbetsmarknad. Områden som ofta är är glest befolkade och där det finns ont om jobb på hemmaplan.
De som väljer att flytta eller pendla över gränsen har hittills varit osynliga i statistiken. och det har bidragit till att ge glesbygden ett oförtjänt dåligt rykte.


Utredningen går vidare och nu ska man undersöka förhållandena mellan Sverige och övriga länder i Norden. De resultaten kommer senare i år.

Jessica Josefsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista