Sammandrabbningar under EU-toppmötet i Göteborg.

Polischefs beslut om utredning får kritik

Över 120 fall av misstänkta tjänsteförseelser inom poliskåren i Västsverige har preskriberats. Den förre länspolismästaren i Västra Götaland, Ann-Charlotte Norrås, ville inte pröva disciplinärenden från EU-toppmötet i Göteborg fortlöpande. Därför samlades färdiga ärenden på hög under så lång tid att de till slut preskiberades. Chefsjustitieombudsmannen Mats Melin är kritisk och menar att Norrås beslut fick olyckliga konsekvenser.

– Jag utgår från att avsikten med den ordningen inte var att ärendena skulle gå till preskription. Nu fick det väldigt olyckliga konsekvenser och man upptäckte allt för sent att den där hanteringsordningen ledde till att ärendena överhuvudtaget inte hann prövas, säger Mats Melin.

Sedan januari 2002 har 126 disciplinärenden vid polismyndigheten i Västra Götaland har preskriberats. Det är inte brottsutredningarna mot poliser som har preskiberats, utan det handlar om disciplinärenden där polismännen misstänks för olika tjänsteföreseelser och som kan leda till straff som löneavdrag och avsked.

Uredningar på hög
En viktig förklaring till att så många ärenden preskiberats är ett beslut som från förre länspolismästaren Ann-Charlotte Norrås fattade efter EU-toppmötet.

Norrås ville att alla anmälningar mot poliser som rörde samma händelse vid toppmötet skulle prövas samtidigt. Konsekvensen blev att redan färdiga utredningar blev liggande på hög för att slutligen preskriberas.

Men Ann-Charlotte Norrås försvarar ändå beslutet.

– Jag tycker det var ett riktigt upplägg på hur vi skulle handlägga ärendena, men i vissa fall har det inte gått bra och vissa ärenden har blivit preskriberade.

Slogs till marken
69-årige Carl-Johan Löfmarck stod en bra bit från Vasaplatsen i Göteborg och såg på kravallerna när han plötsligt slogs till marken av framrusande polismän.

Carl-Johan Löfmarck var klädd i vit linnekostym och halmhatt. Han säger att det nästan var tomt på gatan så det fanns ingen anledning för poliserna att springa på honom.

– Plötsligt bara small det till och så låg jag på marken och såg hur polisfötterna sprang över mig, berättar Carl-Johan Löfmarck.

Inga påföljder
Carl-Johan Löfmarck slog bland annat ut sex tänder och en läkare på platsen bedömde att hans skador var så pass allvarliga att man försökte kalla på ambulans.

Det här är ett exempel på disciplinärenden från EU-toppmötet som har preskriberats och där kan poliserna vara helt säkra på att slippa påföljder som löneavdrag och avsked.

Ändrade rutiner
Ann-Charlotte Norrås säger att hon inte kan förklara varför exempelvis de disciplinärenden som rörde Carl-Johan Löfmarcks skador skulle prövas samtidigt som skotten på Vasaplatsen.

Enligt den nye polismästaren i Västra Götaland, Krister Jacobsson, så har man ändrat rutinerna på disciplinenheten för att få bättre kontroll på ärendena.

– Vi har infört en annan ärendebevakning så det är kontroll på varenda ärende. Det är en annan ärendehantering överhuvudtaget på den enheten.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".