Sorgetungt presidentval i Makedonien

I Makedonien hålls på onsdagen presidentval, sex veckor efter flygplansolyckan då Makedoniens president Boris Trajkovski omkom. Presidentvalet är ett val i sorg, rapporterar Sveriges Radios korrespondent på Balkan.

Sent på eftermiddagen stänger vallokalerna i Makedonien, den sydligaste av de före detta jugoslaviska republikerna.

Första valomgången
Observatörer säger att det varit en jämn ström av väljare hela dagen vilket pekar på att valet samlar ihop nödvändiga 50 procent av väljarna. Det är dock osannolikt att en segrare kommer att koras redan i den första omgången.

Störst chanser har den nuvarande regeringschefen, den 41-årige socialdemokraten Branko Crvenkovski.

Den som konkurrerar hårdast om statschefsposten är Sasko Kedev från det nationalistiska partiet. Han är en politisk nybörjare, hjärnkirurg och jämngammal med premiärministern.

Båda är för tvåmiljonstatens medlemskap i EU och Nato.

Albanska kandidater
Två kandidater från den albanska minoriteten ställer också upp. De har ingen chans att vinna men deras närvaro gör att Makedonien mycket väl kan införa en vicepresident. Det vore i så fall naturligt att besätta den posten med en alban.

Valet har gått lugnt till väga men rädslan är stor för att oroligheterna i närbelägna Kosovo ska sprida sig till Makedoniens mäktiga albanska minoritet.

Det är med tungt hjärta som människorna i Makedonien röstat om den unga republikens tredje statschef.

Oavsett vem som vinner kan ingen spela den lugnande och förmedlande roll som den tragiskt omkomne Boris Trajkovski.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".