Skärpta regler väntar arbetslösa

Arbetslösheten är det stora problemet i svensk ekonomi just nu. Därför vill regeringen skärpa reglerna för arbetslösa och människor som får socialbidrag. Det framgår av regeringens finansplan, som presenteras på torsdagen.

Det är fullt av arbetslösa på svenska arbetsförmedlingar och arbetslösheten är det stora problemet i svensk ekonomi just nu.

Sysselsättningsmål nås inte
Regeringen har tidigare lovat att åtta av tio vuxna ska ha ett jobb i år och finansminister Bosse Ringholm brukar vägra att medge att loppet är kört.

Nu konstaterar regeringen i finansplanen kort och utan omsvep att målet inte nås i år.

Däremot hoppas regeringen nå målet senare. Men det kommer att dröja. Även om ekonomin går mycket bättre än regeringen tror, så nås målet först 2007.

Minskning av socialbidrag räcker inte
Regeringen ser inte heller ut att nå sitt mål att färre ska behöva socialbidrag. En svag minskning syns men den räcker inte.

Regeringen flaggar nu för att på nytt införa hårdare regler för arbetslösa.

Regeringen skriver i finansplanen att arbetslöshetsförsäkringens roll som omställningsförsäkring ska tydliggöras. Det är kanslisvenska för att det ska bli svårare att gå på a-kassa länge.

Lika för alla
Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, ska få i uppdrag att se till att de regler som finns fungerar lika för alla och att det ska bli tydligare vilken typ av jobb en arbetslös kan tvingas ta.

Regeringen vill också se till att reglerna för de som får a-kassa på deltid verkligen följs.

När det gäller socialbidragen skriver regeringen att den tänker se över reglerna för att stärka arbetslinjen. Även det brukar i klartext betyda hårdare krav på den som får bidrag.

Inga besked om förmögenhetsskatten
I vår har det varit en intensiv debatt om bland annat förmögenhetsskatten och om den måste sänkas.

I Ekot på onsdagen gav statsminister Göran Persson intrycket att det skulle komma besked om skatterna i finansplanen.

Men finansplanen ger i stort sett inga besked alls om hur det ska bli med skatterna, utom att det behövs lagändringar för att komma åt skattefusket.

Partierna har helt enkelt inte kommit överens.

Istället har socialdemokraterna försökt få med sig miljöpartiet och vänsterpartiet på att lova sänkt förmögenhetsskatt i en debattartikel som skulle publiceras den här veckan.

Vänsterpartiet håller emot
Regeringen och miljöpartiet har enligt Ekots källor diskuterat att höja gränsen för det så kallade fribeloppet, när löntagarna måste börja betala förmögenhetsskatt.

De diskuterar också att slopa sambeskattningen mellan makar.

Båda ändringarna skulle sänka förmögenhetsskatten för många, men vänsterpartiet gillar inte förslagen och har hittills hållit emot.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".