José Luis García Paneque. Foto: Arturo Rodriguez/Scanpix

Journalist vittnar om grym fängelsetid

Enligt oppositionella har Kuba inte blivit öppnare sedan politiska fångar frigivits av den kommunistiska regimen. Läkaren och journalisten José Luis García Paneque släpptes i somras svårt medtagen och berättar nu om fruktansvärda förhållanden.

Han skickades till Spanien, och på besök i Sverige vittnar han nu om sin sju år långa fängelsetid.

– De första två åren satt jag i en isoleringscell på 3 kvadratmeter utan kontakt med någon annan. Det var grymt och omänskligt, säger José Paneque, påtagligt utmärglad efter tiden som politisk fånge.

Läkaren och journalisten arbetade med fredliga metoder som oppositionell och greps i en razzia med många andra 2003.

Domen var 24 års fängelse. Tiden i fångenskap gjorde honom sjuk och han gick ned halva sin kroppsvikt och vägde som minst under 45 kilo. Han flyttades runt mellan en rad olika fängelser och beskriver det som ett helvete.

Paneque satt också i samma cell som ett 20-tal kriminella. Ventilationen var näst intill obefintlig trots det tropiska klimatet.

Efter en uppgörelse i somras mellan president Raúl Castro, katolska kyrkan och Spanien kom beskedet att ett 50-tal politiska fångar skulle friges.

Det var ett försök att förbättra relationerna med omvärlden. Valet för fångarna stod mellan att skickas till Spanien eller sitta kvar i fängelse.

Flera vänner sitter kvar, berättar José Luis Garcia Paneque som anser att han blivit landsförvisad. Han upplever nu svårigheten att skapa ett nytt liv på en ny kontinent. Samtidigt bor familjen i exil i USA efter trakasserier.

– Vi trodde att frigivningen var ett första positivt steg mot ett mer demokratiskt Kuba, säger den före detta fången.

Men tvärtom har förtrycket ökat och fler oliktänkande gripits på sistone, enligt oppositionella.

– Så knepet att frige oss politiska fångar bör inte vara en anledning för EU och omvärlden att närma sig regimen, anser Paneque.

MER OM KUBA |

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".