Hundratals okända Skandiamiljoner avslöjade

Försäkringsbolaget Skandia redovisar på onsdagen flera tidigare okända bonusprogram som inte har blivit kända i tidigare utredningar. Och det visar sig att bonusprogrammen innehöll ytterligare flera hundra miljoner.

Inför bolagsstämman på torsdagen har Skandia kanske dammat av bonusprogrammen för sista gången, och
tanken är ju att det ska ske en nystart för bolaget, med ny ordförande och ledning godkänd av stämman och allt gammalt förpassat till historien och bolaget nollställt.

Bolaget har också fått en ny ersättningspolicy, som bland annat innebär att alla ersättningsprogram måstes godkännas av styrelsen, att programmen ska ha ett tak, vara förutsägbara och grundas på tydliga, mätbara mål.

Ersättningarna ska spegla hög etik och moral men också  konkurrenskraftig på den lokala marknad där befattningshavaren verkar.

I den andan kommer det fram nya detaljer idag. Det visar sig att det var några hundra miljoner kvar att redovisa i bonusprogrammen som löpte mellan åren 1997 och 2003.

Förutom kända Sharetracker och Wealthbuilder finns det ett tredje och lite äldre bonusprogram som heter Skandianen, samt lokala program som Skandiautredarna under hösten inte har haft tillgång till, av olika skäl.

Summerat idag uppgår kostnaderna för Skandianen,
Sharetracker, Wealthbuilder och Skandia Links bonusprogram till drygt 2,5 miljarder kronor, vilket är mer än vad man kommit fram till tidigare.

Hur mycket Skandiadirektörerna i USA och Storbritannien har fått redovisas inte, av juridiska skäl i Storbritannien där det är förbjudet, och av andra skäl i USA, eftersom American Skandia har sålts.

Tidigare har värdet av Sharetracker och Wealthbuilder beräknats till drygt 1,9 miljarder kronor.

I och med att Skandia stämde dom tidigare toppcheferna så har ockdå utbetalningarna från det sista bonusprogrammet stoppats. 170 miljoner handlar det om, men frågan ska ju redas ut i den skiljedomsförhandling som pågår.

Imorgon är det alltså bolagsstämma i Skandia, och nuvarande ordförande, Björn Björnsson, slutar, efter sitt snabba inhopp, mitt i tumultet för några månader sen. 

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".