Stödet för kidnappningar litet i Irak

För närvarande hålls ett tiotal utlänningar som gisslan i Irak. Kidnappningarna är ett nytt inslag i kampen mot ockupationsmakten, men det är en metod som inte har särskilt stort stöd bland irakierna.

– Kidnappningarna är olyckliga, eftersom de kan fördröja att makten över Irak lämnas tillbaka till irakierna. Det är nog utländska krafter som ligger bakom, tror en parabolförsäljare i Bagdad.

Han poängterar att det är emot islam att ta gisslan och det är bara till nackdel för Irak.

Han bor i en del av Bagdad där det förra veckan utbröt häftiga strider mellan USA-fientliga grupper och amerikanska soldater.

Stadsdelen är en av de mer ockupationsfientliga i Bagdad och människorna här berättar gärna om hur de känner sig svikna av amerikanerna som kom med många löften om ljusare tider.

Arbetslösheten värre
Men de ljusare tiderna tycks dröja och arbetslösheten har bara blivit värre.

De flesta tycker att kidnappning av oskyldiga är en dålig kampmetod som inte lär göra någonting bättre.

Men en viss förståelse kan man ändå skönja hos några.

– Det är så många sätt att föra kampen mot koalitionen vidare. Vi är beredda att offra allt för Irak och det här är ett sätt. Men de civilpersoner som nu råkar illa ut har inte förtjänat det de råkar illa ut för, säger en teknologistudent.

Svårt lämna landet
Kidnappningshoten har gjort att flera länder nu uppmanar sina medborgare att lämna Irak. Men det är inte så lätt.

Landsvägarna är farliga, det är där kidnappningarna sker och möjligheten att komma ut med flyg är än så länge begränsade, så många väljer ändå att stanna.

Christer Fridén, Bagdad
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".