Uppåt för fiskbranschen

Den svenska fiskbranschen går mycket bra, trots alla forskarlarm om till exempel minskade fiskbestånd på senare år.

På onsdagen samlades Fiskbranschens riksförbund till årsstämma på Öckerö under ledning av ordförande Yngve Björkman.


Yngve Björkman tar alla chanser att tala om hur bra fisk är att äta, om det är just denna kunskap som ligger bakom branschens uppgång, är osäkert, klart är ändå att fiskbranschen går mycket bra, alltså ledet efter det att fiskbåtarna lämnat dagens eller veckans fångst vid kaj. Det handlar om till expempel om grossister och fiskfabriker.

Exakt hur bra det ser ut på den svenska marknaden vet ingen med säkerhet, däremot har statistiska centralbyrån gjort beräkningar om fiske-exporten och den går riktigt bra. Upp 10 procent mellan 2002 och 2003. En liten nedgång jämfört med mellan 2001 och 2002 då ökningen var 20 procent. Det fortsätter alltså att gå bra.

För om många yrkesfiskare klagar och har gjort det i åtskilliga år, så är tongångarna i ledet efter yrkesfiskarna, grossisterna och hos fiskfabrikerna, helt annorlunda annorlunda. Visst är det lite tufft just nu, men så har det ju alltid varit. Vi tycker nog att det går riktigt bra säger dom flesta i bransch som Ekot pratat med. Branschen är inte så stor bara drygt 2.000 personer, den sammanlagda omsättningen är över 7 miljarder.

Jan Andersson, Ekot i Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".