Trappa ska få laxen att leka i Vindelälven

En ny laxtrappa ska göra det lättare för lax och havsöring att ta sig förbli kraftstationen Stornorrfors i Umeälven. Energibolaget Vattenfall och Umeå kommun satsar 31 miljoner kronor på laxtrappan. Det här är ett trendbrott, enligt Hans Lundkvist, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

– För Sveriges del är det ett genombrott, för vi har inte sett den här typen av agerande från kraftindustrin tidigare. Det är jätteviktigt, för nu gör Vattenfall det här första steget och andra kommer att följa efter, säger han.

Laxarna ska bli fler
70 procent av laxen tar sig inte förbi Stornorrfors kraftstation och kan därmed inte vandra vidare upp i Vindelälven för att leka och föröka sig. Det slog Fiskeriverket fast nyligen.

Men nu satsar Vattenfall tillsammans med delägaren Umeå kommun 31 miljoner kronor på att bygga en ny fisktrappa förbi kraftstationen, så att de 3 000 laxar som idag tar sig upp i älven ska bli fler framöver.

En så kallad smoltavvisare ska också hindra att laxynglen sugs in i kraftverket på sin färd mot havet.

Femtio år gammal tvist
Tvister om fisket i den orörda Vindelälven, som rinner ihop med Umeälven norr om Stornorrfors kraftstation, har pågått sedan kraftstationen byggdes i slutet på 1950-talet.

Vattenfall försökte 2001 få Miljödomstolen att preskribera ärenden där fiskerättsinnehavarna krävde skadestånd för förlorade inkomster från utebliven fiskfångst, men fick nej.

Ärendet fortsätter
Så parallellt med att fisktrappan byggs, med start nästa år, fortsätter Miljödomstolen att bereda ärendet.

Hur det går vill Vattenfalls kraftverksdirektör Kjell Isaksson inte spekulera i. Han vill prata om laxtrappan i stället.

– Vi ser från Vattenfalls sida det här som ett sätt att visa att vi tar vårt miljöansvar på allvar, säger han.

Varför har ni inte gjort det förut?

– Det kan jag naturligtvis inte svara på. Det viktiga är ju att vi gör någonting nu, säger Vattenfalls kraftverksdirektör Kjell Isaksson.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".