Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Billiga från Norge.

Jordbruksminister till angrepp om norsk räkexport

Sveriges jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist går nu till angrepp mot Norge som exporterar billiga räkor till Sverige. Exporten innebär att svenska räkfiskare tvingas ta ut betydligt lägre kilopris än normalt.

Fiskeriverket utreder frågan och om det kommer fram att det handlar om prisdumpning, så vill Ann-Christin Nyqvist gå till EU-kommissionen för att få sanktioner mot Norge.

– Vi har redan haft underhandskontakter med kommissionen, och jag kommer att gå till kommissionen med den här frågan om det är så att vi menar att det här är oförenligt med de gällande handelsavtalen, säger jordbruksministern.

Räkor slängs på soptippen
Fiskeriverket ska inom två veckor lämna sin syn på det norska räkfisket.

Men det står redan nu klart att 50 ton svenskfiskad räka fått slängas på soptippen eller körts till fiskmjölsfabrik, eftersom ingen vill köpa för mer än det garantipris som svenska fiskare har på 42 kronor per kilo och som gjort att fiskarnas producentorganisation hittills i år betalat ut två miljoner i stöd till drabbade räkfiskare.

Allt hänger samman med att norrmännen redan har fiskat upp 720 ton av den tullfria kvoten på 800 ton.

Normalt brukar den tullfria kvoten räcka långt in på hösten, men nu har norska fiskare riktat in sig på den svenska marknaden, och priserna har fallit.

Välkommet besked
Onsdagens besked från jordbruksministern välkomnas av Bertil Adolfsson, ordförande för Västkustfiskarnas intresseorganisation, SVC, med mellan 200 och 300 räkfiskare som medlemmar.

– Jag tycker att det känns väldigt positivt att vår minister har tagit det här på allvar nu, som vi har känt till en längre period att det inte är bra, säger han.

– Som det går tillväga nu i relation till Norge och priserna på räka, håller vi på att i stort sett slå ihjäl en svensk gren av fisket som har varit så bra skött under så många år, säger Bertil Adolfsson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".