Persson utlovar sänkt skatt i höst

Statsminister Göran Persson talar nu om kommande skattesänkningar. Det man inte kom överens med samarbetspartierna om nu, det ska komma till hösten, säger Persson.

– Det kommer i budgetpropositionen i höst. Det är sådant som ska gälla från årsskiftet och vi tar de besluten i budgetpropositionen, så visst kommer det en sådan förändring, säger statsministern.

Göran Person utlovar redan idag skattesänkningar som ska genomföras till årsskiftet. Det handlar om sänkt inkomstskatt och sänkt förmögenhetsskatt, genom att man slopar det som är kvar av egenavgifterna.

Men hur det blir med den saken kan han inte veta ännu, eftersom det inte är självklart för till exempel vänsterpartiet att sänka skatten på förmögenhet.

Diskussioner pågår
Diskussioner har förts och pågår fortfarande med samarbetspartierna om den känsliga frågan att sänka skatten.

Ambitionen är att de tre partierna ska skriva en gemensam debattartikel. ”Men då måste vi ha något annat än snömos att komma med”, som en vänsterpartist uttrycker det. Och där är man alltså inte ännu.

Löften från Persson
I en intervju i Lunchekot på onsdagen försäkrade Göran Persson att det kommer skrivningar redan på torsdagen i finansplanen om fler skattesänkningar.

- Det kommer en skrivning om de skattefrågor som vi nu arbetar med. Förmögenhetsskatten, det fjärde steget i kompensation för egenavgifterna, de gröna skatteväxlingarna och kompensationen till jordbruket för deras skattesits, säger han.

På finansdepartementet säger man att Bosse Ringholm blev mycket förvånad över Persson uttalanden, för några sådana förutskickelser finns inte i den finansplan som läggs fram för riksdagen imorgon torsdag.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".