Justitieministern säger nej till anonyma vittnen

En del åklagare kan tänka sig att låta vittnen vara anonyma i domstol, trots att det strider mot svensk rättstradition. Det visar en kartläggning som P1-programmet Kaliber gjort.

Den allt grövre brottsligheten med hot mot vittnen har gjort det svårt att få fram personer som vågar vittna. Men justitieminister Thomas Bodström avvisar idén med anonyma vittnen.

– Jag tror att det med anonyma vittnen skulle bli färre fällande domar, därför att då skulle alla vittnen kräva för att få vara anonyma, säger justitieministern.

– Det skulle innebära att det skulle vara väldigt lätt för den misstänkte att komma med den ena teorin efter den andra. Då skulle det vara väldigt ofta som det i vart fall skulle bli lite tvivel i rättegången och det är ju tillräckligt för att man ska frikännas. Så jag tror att det skulle bli precis tvärtom det som alla tror, nämligen att det skulle bli färre fällande domar, säger han.

Strider mot rättstraditionen
Att erbjuda vittnen anonymitet har diskuterats i flera omgångar, men förkastats, det anses strida mot rättstraditionen att någon utpekas som skyldig av en okänd person. Å andra sidan har de kriminella gängens hot mot vittnen blivit allt fler.

Antalet domar för övergrepp i rättssak, som det heter när någon hotar eller angriper den som vänt sig till polisen, har fyrdubblats på 20 år.

När radioprogrammet Kaliber i P1 frågade chefsåklagare i Stockholm, Göteborg och Malmö, om deras syn på anonymitet för vittnen, var det bara var fjärde av 23 tillfrågade som helt avvisade detta. Fem vill absolut pröva, medan elva är tveksamma.

Andra åtgärder
Justitieminister Thomas Bodström vill alltså hellre ha andra åtgärder mot våld och hot.

– Nu har vi dels sett över straffen och höjt straffen för övergrepp i rättssak, vi arbetar med vittnesskydd i samtliga domstolar och det särskilda vittnesskydd för dem som är särskilt utsatta, så det pågår väldigt mycket, men man ska aldrig säga att det inte kan göras ytterligare saker.

Men de åklagare som anser att man kanske borde överväga att ha anonymitet för vittnen, dem håller du inte med alltså?

– Nej, jag håller med majoriteten av åklagarna som anser att man inte ska ha anonyma vittnen och jag tror att de här sakerna är viktigare om vi ska fortsätta att kunna bekämpa allvarlig brottslighet, annars tror jag att det blir färre fällande domar i framtiden och flera skyldiga går fria, säger Thomas Bodström.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".