Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bernt Magnusson blir ny ordförande i Skandia.

Wahlström kommenterar nye Skandia-ordföranden

Styrelseproffset Bernt Magnusson föreslås bli vald till ordförande för försäkringsbolaget Skandia på bolagsstämman på torsdagseftermiddagen. Han är idag ordförande i Swedish Match och Dyno Nobel. Industrimannen Björn Wahlström har bara gott att säga om Magnusson.

Bernt Magnusson är idag ordförande i Swedish Match och Dyno Nobel, och kommer att avgå ur Nordeas styrelse när han blir vald till ordförande i Skandia.

Bernt Magnusson tillhörde den så kallade Björnligan en gång i tiden. Det var en grupp unga företagsledare som knöts till industrimannen Björn Wahlström i slutet av 60-talet, kring skogskoncernen SCA.

– I SCA sa vi alltid att det är bolaget som ska vara rikt, det är bolaget som ska vara starkt. Sedan ska aktieägarna ha sitt och naturligtvis ledningen sitt i måttliga former. Det är ju gamla regler som står sig än i dag men som inte tydligen lyckats hållas så väl, säger Björn Wahlström.

Är det regler och värderingar som Bert Magnusson för med sig här nu till Skandia?

– Jag tror att det är lite av den filosofin som vi då hade och som vi fortfarande har, att det ska var rent i bolagen och det ska vara bra ledning och bra styrelse. Han får ju uppenbarligen mycket bra folk omkring sig. Sedan får han naturligtvis se till att den misskultur och de felaktiga värderingar som har spritt sig, tas bort som man tar bort loppor i pälsen ungefär, det tror jag han klarar.

Har han gjort det förut menar du?

– Ja, han har ju varit kraftfull i många sammanhang. Hans största insats var ju när han tillsammans med sin dåvarande chef, Bo Axelsson-Johnson, räddade Nordstjernan från undergång mer eller mindre. Det var ju en fantastisk gärning som han utförde.

När Bernt Magnusson svarade ja på frågan från Skandias nomineringskommitté att bli ordförande, beskrev han uppdraget som en nationell värnplikt, eftersom det tycktes beröra hela svenska folket.

Därmed valde han själv höjden för ribban, ganska högt kan man säga. Det kan behövas, för aldrig har väl ett företag i Sverige råkat så illa ut som Skandia, åtminstone inte i modern tid.

Frågan är om också Bernt Magnusson har några lik i lasten och skelett i garderoben.

– Nej, det tror jag inte, han är ren i det fallet. Han har alltid uppträtt oerhört rakt och påläst. Han har aldrig låtit egna intressen gå före företagets, säger Björn Wahlström.

Har han några negativa sidor som du har upptäckt under de här åren?

– Ja, det har han säkert, det har vi alla, men jag har inte upptäckt så många, men jag har inte heller följt honom till vardags, säger Björn Wahlström.

– Man kan väl säga att om han någon sida så är det väl kanske att han är övertränad. Han tränar ju förtvivlat. Jag brukar säga till honom att ”du kommer att dö med mycket bra värden, Bernt”. Det är ingen tvekan om det. Han håller sig i form och liknar mer och mer Clint Eastwood tycker jag, fast han skjuter inte från höften.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".