Snålt till hushållen i vårbudgeten

De senaste åren har budgetarna för det mesta innehållit förslag som har inneburit mer pengar i fickan åt hushållen. Den här gången blir det i princip ingenting när finansminister Bosse Ringholm presenterar budgeten på torsdagen.

Annika Creutzer är privatekonom på Skandiabanken.

– Vad vi har sett hittills så kan vi inte förvänta oss att det delas ut några pengar till oss, säger hon.

– Vad som finns i den här budgeten som möjligen kan påverka människors ekonomi, det är att man försöker att skapa jobb och de som har turen bland arbetslösa idag att få del av de pengarna, kan kanske räkna med att få det lite bättre. Men annars så är det ingenting i våra plånböcker det handlar om, säger Annika Creutzer.

Inga pengar till reformer
Inget extra tillskott i hushållskassan i finansministerns nådiga lunta är att vänta. Stigande arbetslöshet och fortsatt höga kostnader för sjukfrånvaron gör att det helt enkelt inte finns några pengar till reformer, varken nya eller sådana som tidigare utlovats.

– Ja vi går ju bland annat och väntar på att höjt tak i föräldraförsäkringen ska uppfyllas någon gång och en del hade väl hoppats på att det skulle komma vid det här tillfället. Vi får väl hoppas på att det kommer kanske till hösten, för det betyder ju mycket, säger Creutzer.

Låga räntor ger mer pengar över
Nu får de flesta hushåll mer att röra sig med i år trots allt, men det beror på helt andra saker än regeringens budget.

De låga prisökningarna gör att löneökningarna verkligen ger mer att handla för och inte bara luft i lönekuverten. Låga räntor gör att hus och bostadsrättsägare får mer pengar över till annat.

– Bostadskostnaden är ofta den största kostnaden vi har och den största affären vi gör i våra liv det är ju kanske när vi köper en bostad, så det har jättestor betydelse och det märks ju också att vi konsumerar väldigt mycket nu, säger Annika Creutzer.

– Vi både lånar för att köpa hus och ser att priserna stiger kraftigt och vi konsumerar. Vi använder det här till att köpa bilar och dagligvaror av olika slag och det är ju också bra för det håller ju sysselsättningen uppe trots allt. Även om vi har en ökande arbetslöshet just nu, säger hon.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".