Små skillnader om ekonomin när Sydkorea går till val

Inför valet i Sydkorea i dag skiljer det inte särskilt mycket när det gäller frågor om ekonomi mellan de två ledande partierna. Sydkorea fortsätter att ha god tillväxt enligt de flesta prognoser, men för en ny regering gäller det att få fart på minskande konsumtion. Dessutom är det viktigt att se till att investeringsviljan ökar, säger ekonomiska experter i Seoul till vår Asienkorrespondent.

Under en lång rad månader har sydkoreanska ekonomer tittat bekymmersamt på statstiken över privatkonsumtionen i landet. Förra året sjönk konsumtionen med 1,3 procent.

Suktae Oh som sysslar med finansmarkanden på Citibank i Söul tror att en del av förklaringen finns i att en stor del av sydkoreanerna som driver egna småföretag har svårt att klara sig. Dessutom förefaller många att betala av gamla skulder.

Sydkorea fortsätter att vara en ekonomisk makt i den högsta divisionen, i skuggan av grannarna Japan och Kina. Sydkorea är världsledande som skeppsbyggare, trea i världen när det gäller elektronik, på framträdande platser som stålproducent och biltillverkare. Landet lever bra på omfattande export. Inflationsnivån är förhållandevis låg, arbetslösheten på lite över tre procent inget avgörande bekymmer, säger Oh från Citibank.

Två partier tävlar om regeringsmakten, det traditionellt konservativa GNP; Stora nationella partiet och nykomlingen Uri, som är mera liberalt i framtoningen. Men i grunden ser de två partiernas ekonomiska program relativt lika ut.

Taewoo Kim som sysslar med säkerhetspolitik och ekonomisk politik på Korea Institute for Defence Analysis ser en möjlig skillnad mellan Uri och GNP.

Uripartiet går till val på reformfrågor som innebär satsning på utjämning hellre än tillväxt. Det kan oroa vissa entreprenörer, anser Kim, men han tillägger att verkligheten kan visa att utrymmet för genomgripande förändringar är små.

Lars Gunnar Erlandson, Seoul

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".