Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagen kan stoppa övergångsregler

Publicerat torsdag 15 april 2004 kl 11.55

Det verkar som om regeringen går mot ett nederlag när det gäller övergångsregler på arbetsmarknaden för de nya EU-medborgarna. På torsdagmorgonen sammanträdde riksdagens socialförsäkringsutskott för sista gången innan ett förslag ska formuleras som riksdagen ska rösta om. Men enligt socialförsäkringsutskottets socialdemokratiske ordförande Tomas Eneroth har ingen uppgörelse har nåtts.

– Just nu ser det inte ut som att det är sannolikt att regeringen får stöd för detta.

Men om det blir så att regeringen inte får stöd, vad händer då när de nya länderna kommer in i EU?

– Sverige blir det enda landet som inte har övergångsregler, i alla övriga europeiska länder finns det krav på arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. I Sverige blir det möjligt att direkt och fullt ut ta del av den svenska arbetsmarknaden, säger den socialdemokratiske riksdagsmannen Tomas Eneroth, som ända fram till torsdagmorgonen försökt förhandla fram en uppgörelse med främst folkpartiet och moderaterna.

Läget han beskriver är det som gäller när nu riksdagens socialförsäkringsutskott gjort det som kallas för ett preliminärt ställningstagande till övergångsregler.

Ett nej väntas
Som det ser ut nu blir det inga förändringar fram till socialförsäkringsutskottets allra sista möte på tisdag.

I riksdagens omröstning den 28 april avgörs till sist frågan definitivt. Hittills har alla oppositionspartier sagt att de ska säga nej eller inte stödja regeringens förslag. Regeringen har därför all anledning att räkna med ett nederlag.

Men nederlaget är naturligtvis inte definitivt så länge riksdagsomröstningen inte är genomförd.

Tre krav
Det riksdagen väntas säga nej till att är regeringens förslag på att nya EU-länders medborgare för att få arbetstillstånd i Sverige måste uppfylla tre krav:

  • För det första ska det finnas ett erbjudande om arbete.
  • För det andra ska det vara en heltidsanställning eller ett jobb som det i alla fall går att försörja sig på.
  • För det tredje ska bostad vara ordnad före inresan till Sverige.

Har fått ja till vissa delar
I förslaget om övergångsregler finns det delar regeringen fått ja till. Det gäller skärpta krav för att få F-skattsedel, något som innebär att företagaren själv ansvarar för att betala in sin skatt.

Regeringen har också fått ja till en förändring av medbestämmandelagen. Ändringen innebär att de fackliga organisationerna får bättre möjlighet att bevaka att arbetsgivaren följer gällande avtal.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".