TV4-vd i KU om hot från statsministern

TV4:s vd Jan Scherman utfrågades på torsdagen i riksdagens konstitutionsutskott. I en Ekointervju i januari sa Scherman att statsminister Göran Persson hotade honom och TV4 under valrörelsen 2002, för att påverka inriktningen på valbevakningen.

– En varning om att om inte vi bättrade oss, eller hur man nu ska uttrycka det, så skulle vi riskera att råka illa ut, sa Jan Scherman i Ekots lördagsintervju i januari.

Konstitutionsutskottet ska pröva om Göran Persson missbrukat sin ställning som statsminister. Göran Persson har sagt att han inte har något minne av att ha sagt det som Scherman påstår.

Närmaste medarbetarna fick veta
Schermans samtal med Göran Persson skedde alltså i valrörelsen 2002 och varade cirka en kvart.

Scherman valde att inte gå ut med någonting offentligt då, han säger att han bara berättade för sina närmaste medarbetare för att försäkra sig om att de inte skulle förändra något i valbevakningen.

Socialdemokraten Göran Magnusson tyckte att det var konstigt.

– Om han var rädd för att medarbetarna skulle ta hotet på allvar, hade han kunnat behålla hela resonemanget för sig själv. Då hade det ju varit en garanti för att medarbetarnas planering inte skulle påverkas, säger han.

Men hur kunde han då vara säker på att det här inte skulle kunna komma upp i något annat sammanhang?

– Det var väl en möjlighet han naturligtvis kunde se. Jag vet inte riktigt varför det var nödvändigt att medarbetarna då skulle veta det i förväg. Det hade väl gått att klara ut det vid det tillfället.

Men Jan Scherman försvarar sitt beslut.

– För mig är det självklart att allt som jag i mitt jobb som chef för TV4 får veta som på något avgörande stort och viktigt sätt berör den publicistiska verksamheten ska jag hålla mina medarbetare underrättade om. Allt annat är att betrakta som tjänstefel ifrån min sida, säger han.

Val av tidpunkt väckte frågor
Jan Scherman valde alltså att offentligt gå ut om statsministerns hot ett och ett halvt år senare i Ekots lördagsintervju i början av januari i år.

Flera KU-ledamöter tyckte att det var konstigt och frågan var också om Jan Scherman valt tidpunkt för offentliggörandet av statsministerns hot för att gynna TV4 i den tillståndsgivningsprocess som samtidigt pågick om TV4:s framtida sändningar.

– Det vore mig helt främmande att över huvud taget ens fantisera om den typen utav taktiska överväganden, säger Jan Scherman.

Men om folk drar sådana slutsatser, eftersom det sammanfaller i tid, vad säger du om det?

– Jag dementerar det så kraftfullt jag kan här och nu, säger Jan Scherman.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista