Oro efter USA:s omsvängning i Mellanösternfrågan

Reaktionerna i omvärlden har varit många efter USA:s omsvängning i Mellanösternpolitiken på onsdagskvällen. Utrikesminister Laila Freivalds är oroad över beskedet och EU-länderna kommer inte acceptera en förändring av gränserna som inte båda parter är med på.

President Bush sa då att han kan acceptera att Israel behåller en del av sina bosättningar på palestinsk mark på Västbanken - mark som Israel har ockuperat sen sexdagarskriget 1967.

Utrikesminister Laila Freivalds är förvånad och oroad av beskedet.

– Jag tycker att det är djupt oroande. Det här betyder ett avsteg från det upplägg som världssamfundet har varit överens om och det kan innebära avsteg från principer som har varit oerhört viktiga inte minst för oss i Sverige utan också för Europa och som vi trodde också för USA, nämligen att man inte kan tillgodogöra sig mark genom våld, säger hon.

EU står fast vid gränsdragningar
Enigheten tidigare mellan EU, USA och FN om vilka gränsdragningar det är som gäller, har varit grunden för möjligheten att hjälpa till att åstadkomma fred mellan parterna i Mellanöstern, säger Freivalds.

EU kommer att hålla fast vid att någon förändring av gränserna som inte båda parter är överens om inte är möjlig, det har ordförandelandet Irlands utrikesminister deklarerat.

Krismöte
Samarbetsorganisationen Islamiska konferensen har kallat de 57 medlemsländerna till krismöte efter det amerikanska beskedet.

Den palestinska presidenten Yassir Arafat sa i ett mycket upprört tv-uttalande att det inte kan bli någon fred i regionen innan all israelisk ockupation upphör och bosättningarna försvinner.

Han sa också att de palestinska flyktingarna ska ha rätt att få återvända hem. Det var något som president Bush också kommenterade efter sitt möte med Israels premiärminister Sharon på onsdagen.

Bush sa att de palestinska flyktingarna inte kan räkna med att återvända till det som i dag är Israel, utan får bo i en framtida palestinsk stat, oavsett var de bodde innan de flydde eller blev bortdrivna.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se