Bosse Ringholm under vårbudgetpromenaden

Budgeten når inte mål för sysselsättning

Regeringen når inte sitt mål att 80 procent av alla vuxna svenskar ska ha ett jobb i år. Det medger finansminister Bosse Ringholm i samband med presentationen av statens budget på torsdagen.

En lång rad ekonomer har tidigare sagt att det är omöjligt att nå 80-procentsmålet, men först på torsdagen var Bosse Ringholm beredd att ge dem rätt.

– För innevarande år tror jag inte att det går att nå några 80 procent, men vi kommer att jobba vidare för att nå 80-procentsmålet. När det inträffar är en kombination dels av vad vi själva gör och dels hur mycket draghjälp vi får utifrån. Hittills har vi inte fått någon draghjälp utifrån, utan den internationella konjunkturen har snarare varit ett sänke, den har tryckt ner sysselsättningen och ökat arbetslösheten, säger han.

Arbetslösheten det stora problemet
Regeringens egna budgetar har länge talat för att det är omöjligt att se till att 80 procent av de vuxna i Sverige har ett jobb. Men så sent som vid den förra budgetpresentationen i höstas vägrade Bosse Ringholm att medge att loppet är kört. Först nu är han beredd att säga att målet inte nås.

Arbetslösheten är det stora problemet i regeringens budget. Farten i svensk ekonomi är ganska bra, räntorna är låga och regeringen satsar ett antal miljarder för att få fler i jobb.

Trots detta räknar regeringen med att arbetslösheten kommer att fortsätta att vara hög.

Först nästa år minskar den svagt.

God ekonomi räcker inte
En del ekonomer är rädda att det numera kanske inte räcker att ha hög fart i ekonomin. Jobben kanske inte kommer i alla fall eftersom företagen behöver allt färre anställda för att utföra samma jobb.

Men Bosse Ringholm är inte alls rädd för att Sverige skulle vara på väg in i en period där ekonomin växer utan att det ger fler jobb.

– Man kan se av erfarenhet från förra konjunkturuppgången som vi hade 98-99. Då hade vi ungefär samma diskussion. Riskerna med att ekonomin växer och växer men att vi inte får samma efterfrågan, men efter en viss tidpunkt ökar efterfrågan. Vi fick 300 000 nya jobb under den förra högkonjunkturen. Vi kanske inte får lika många den här gången, men jag tror definitivt att det vänder om ett antal månader när vi ser att det är större efterfrågan på företagens varor och tjänster, säger finansministern.

Pengar till fler jobb i kommunerna
Bland de konkreta satsningarna i budgeten finns en och en halv miljard kronor extra till kommunerna nästa år för att de ska kunna anställa fler. 2006 får kommunerna ytterligare tre miljarder.

Fattiga familjer med barn kommer att få höjda bidrag med en halv miljard kronor 2006.

Den som reparerar eller bygger om sin villa, bostadsrätt eller hyresfastighet får dra av en del av kostnaderna på skatten, så kallade rot-avdrag.

Oppositionen underkänner
Inte oväntat får budgeten fullständigt underkänt av den borgerliga oppositionen, som framför allt saknar förslag för att få fart på tillväxten. Men de borgerliga partierna har sina egna recept.

– Ta bort förmögenhetsskatten, det blir fler investeringar i arbeten i Sverige. Det andra är regelförenkling för små och medelstora företag, att de klarar sig med näsan över regeldjungeln och det tredje är sänkta inkomstskatter, som ökar utbyte av arbetskraft, säger kristdemokraten Mats Odell.

– Om man nu föreslår rotavdrag, så att man får byta fönsterkarmar i kåken, varför man inte på samma sätt kan få hjälp om man har dåligt hjärta eller dålig rygg eller ont om tid, med ett rut-avdrag, när man på ett motsvarande sätt kan få för en billigare kostnad för den som hjälper till att putsa fönstren några timmar i månaden, säger Lena Ek från centerpartiet.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista