Fredsbevarande insats kan bli bistånd

På torsdagen träffas de rika OECD-länderna i Paris för att diskutera förändringar i vad som får räknas som bistånd. Sverige är ett av de länder som driver på en förändring från traditionellt humanitärt bistånd till säkerhetsskapande åtgärder.

Bistånd har länge i princip varit samma sak som humanitär hjälp och stöd till sociala insatser i fattiga länder, som skolor, sjukvård, bostäder och rent vatten. Det har särskilt handlat om de länder som drabbats av krig och naturkatastrofer.

Men när det gäller krig så har tanken varit att biståndet kommer in i bilden när kriget är slut. Men i dag är krig allt oftare långdragna konflikter inom länder där det är svårt att säga när kriget är slut och återuppbyggnaden kan börja.

Säkerheten på dagordningen
Enligt biståndsminister Carin Jämtin driver därför Sverige frågan att även åtgärder som ska förhindra krig, öka säkerheten och öka demokratisk kontroll av militären, ska få räknas som bistånd.

– Det som är viktigt på dagordningen i år är fredsbevarande insatser men också en bredare säkerhetsdiskussion om tullens insatser, polisinsatser, domstolar och att utbilda barn så de inte blir soldater, säger Carin Jämtin.

Ny syn på militära uppdrag
Inom de frivilliga biståndsorganisationerna är man inte helt lycklig över att åtgärder som är riktade mot militären ska få räknas som bistånd.

Det finns några OECD-länder som skulle vilja gå ännu längre, så att även fredsbevarande militärinsatser skulle få räknas som bistånd, därför att man då skulle förebygga andra biståndsbehov.

– Det är uppenbart att förslaget innebär att man stegvis flyttar på gränsen för vad som får vara bistånd och börjar baka in saker som normalt sett är militärens uppdrag. Det är svårt att komma undan misstanken om att det här handlar om ett sätt för industriländerna att komma undan sitt löfte om ökat bistånd, säger Magnus Waland på biståndsorganisationen Diakonia.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista