"Tillväxt sker inte av sig självt"

På fredagen inleder socialdemokraterna sin mellankongress, som har kallats tillväxtkongressen. Men att arbetarrörelsen fokuserar på tillväxt är inget nytt, enligt Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.

– Det är egentligen inte alls nytt. Det var ju en del av den svenska modellen under 40- och 50-talen och lanserades då. Där var ju tillväxt ett oerhört viktigt perspektiv och det var väldigt centralt i hela den modellen, säger Lars Magnusson.

– För att man skulle åstadkomma höga löner, hög sysselsättning och ökad välfärdssektor, så måste man få ökad tillväxt. Det är ett gammalt perspektiv faktiskt, fortsätter han.

Måste återupptäckas
Ett gammalt perspektiv som nu måste återupptäckas. För under 70- och 80-talet tappade socialdemokraterna sitt fokus på tillväxt, enligt Lars Magnusson.

– Tillväxten blev på något sätt oproblematisk, det var något som skedde av sig självt, man glömde bort hur viktigt det är att skapa rikedomar också för att ha något att fördela. Så det blev fördelningspolitik för det mesta och tillväxtpolitik ganska lite, säger han.

Men även om socialdemokratin återvänder till sin tillväxtpolitik så kan dagens finansminister Bosse Ringholm inte återanvända tillväxtrecepten som hans företrädare Gunnar Sträng skrev ut på 50-talet. Då handlade det om att öka effektiviteten i ekonomin bland annat genom att flytta människor från jordbrukssektorn till industrin.

Omställning
Nu handlar det om att ställa om till ett tjänstesamhälle. Men tjänster går inte att effektivisera på samma sätt som varuproduktion. Därför måste det till politiska beslut som gör att det arbetas mer, säger Lars Magnusson

– De här frågorna kring sjukskrivningarna idag, kring en åldrande befolkning, tidig pensionering, förtidspensioneringar och att vi kommer in i arbetslivet väldigt sent, många av ungdomarna börjar faktiskt inte komma in i arbetslivet förrän över 25 år, och så vidare. Det är viktiga frågor för tillväxten idag, säger Lars Magnusson.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".