Försvunna på Svalbard hemma igen

De fyra svenska och norska studenter som var försvunna på ögruppen Svalbard i flera dagar, och sedan hittades på onsdagen, träffade journalister i Longyearbyen på torsdagskvällen. De var mycket lättade när de räddades. Det säger den 24-årige svensken David Andersson om nätterna på glaciären.

– Vi visste bara att helikoptern var uppe och flög, Vi trodde att en bandvagn skulle komma, så vi låg och lyssnade efter en sådan. Det säger den 24-årige svensken David Andersson om nätterna på glaciären.

Osäkerheten värst
Osäkerheten var värst och att inte kunna komma i kontakt med helikoptern, som sökte efter oss, sa studenterna på presskonferensen som NRK spelat in. De hörde klapprandet från helikoptern som inte kunde landa på grund av ovädret.

De två svenskarna studerar på Svalbard. På skoterturen i fjällen hamnade de utanför leden och kraschade med ena skotern.

David Andersson trodde först att de ramlat ner i en glaciärspricka.

– Jag trodde att vi hade åkt ner i en glaciärspricka, så jag var helt säker på att där rök allting förutom en släde som vi såg. Då tänkte jag att nu är det bara att traska tillbaks. Jag bev orolig direkt, säger han.

Farligt område
Det var ett farligt glaciärområdet och när det dåliga vädret kom, bestämde de fyra studenterna sig för att slå nödläger.

De var rädda men försökte hålla sig lugna och humöret uppe i tältlägret. Två dygn tillbringade de på glaciären.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no