Skandias styrelse kan bli skadeståndsskyldig

På torsdagskvällen beslutade bolagsstämman i Skandia att inte bevilja bolaget ansvarsfrihet. Det innebär att styrelsens ledamöter skulle kunna krävas på skadestånd. Men vad innebär stämmans beslut i praktiken?

– Det innebär att stämman håller frågan öppen om de ska kräva ett ansvar utav styrelsen i form av skadestånd eller på annat sätt, säger Torbjörn Spector, som är jurist på organisationen Svenskt Näringsliv.

Innebär det här att de som ingår i styrelsen kan bli personligt skadeståndsskyldiga?

– Ja styrelsen har ju ett ansvar för förvaltningen av bolaget och kan få ett skadeståndskrav, men det innebär ju ingen automatik på det sättet att man inte beviljar ansvarsfrihet automatiskt skulle medföra att man kommer att rikta ett skadeståndsanspråk, utan det får man väll se framöver om man kommer att göra eller inte.

Om aktieägarna går vidare och begär skadestånd leder det sannolikt till en process i domstol.

– Om man riktar ett krav och styrelsen godkänner kravet, då behöver det ju inte gå till någon rättegång, men det normala är väl ändå att man får bedöma skadeståndsfrågan i en domstolsprocess i ett sånt här fall, säger Torbjörn Spector.

I teorin kan det bli fråga om stora skadeståndsbelopp som styrelseledamöterna tvingas betala.

– Varje styrelseledamot har ju ett invdividuellt ansvar och man får ju se till vilket ansvar för den aktuella driften som man då påtalar som varje styrelseledamot kan ha och vilka ekonomiska konsekvenser det kan få för bolaget.

Hur ofta händer det att en styrelse inte beviljas ansvarsfrihet enligt din erfarenhet?

– Det är ovanligt får man säga i ett bolag av den storleken, det är det, säger juristen Torbjörn Spector.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".