3G-nätet täcker bara en fjärdedel av Sveriges yta.

Glesbygden kan få eget mobilnät

Det nya mobilnätet 3G kommer bara att täcka en fjärdedel av Sveriges yta när det är utbyggt. Därför funderar nu Post- och telestyrelsen på ett nytt digitalt mobiltelefonnät i glesbygd. Jörgen Johansson, som kör lastbil mellan Umeå och Luleå, fick lägga bort sin nya 3G-telefon för att täckningen var för dålig.

– Jag tycker att det är totalt värdelöst. Det bryts och kopplas bort hela tiden, säger han.

Täcker en fjärdedel av Sverige
3G är ingenting för lastbilschaufförer eller människor som bor och jobbar i glesbygd.

När 3G-nätet som kom förra året är utbyggt kommer det att täcka ungefär 25-30 procent av Sveriges yta.

Det första mobilnätet NMT, som kom på 80-talet, täckte 90 procent av Sveriges yta. GSM, som kom på 90-talet, täcker idag runt 70 procent av ytan.

PTS utreder nytt mobilnät
I städerna fungerar 3G, men inte i glesbygd så Post- och telestyrelsen, PTS, utreder nu förutsättningarna för ett nytt digitalt mobilnät i glesbygd.

Det finns lediga frekvenser i NMT-nätet och 13 tele-operatörer har visat intresse.

Ny operatör före årsskiftet
Före årsskiftet tror Marianne Treschow, chef för spektrumavdelningen på Post- och telestyrelsen, att PTS ska ha fått fram vilka krav som måste ställas på operatören och också utsett en operatör.

– Vad vi är ute efter är att glesbygden får tillgång till mobil kommunikation, säger hon.

Kan du säga någonting om täckningen?

– Nej, vi är inte färdiga med hur och på vilket sätt vi kan ställa kraven, men att vi kommer att ställa krav är helt säkert, säger hon.

Utan täckning det värsta som finns
Lastbilschauffören Jörgen Johansson vet vad han önskar sig.

– Skaffar de någonting som fungerar över hela Sverige, så är det det man använder. För man vill inte stå utan täckning, det är det värsta som finns. Helst när man betalar för det. Det är bättre att kosta på några kronor extra för att få ringa när man vill och bli nådd, säger han.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".