Process mot tidigare Skandialedning underlättas

Skandias bolagsstämma fattade på torsdagskvällen det mycket ovanliga beslutet att inte bevilja ansvarsfrihet för den styrelse och den vd som fanns i bolaget under första kvartalet 2003. Beslutet kan göra det lättare att driva en process mot bland annat den tidigare ordföranden Lars Ramqvist och den förre vd:n Lars-Eric Petersson.

Aktiespararnas vd Lars Erik Forsgårdh säger att stämmans beslut är vikigt.

– Det var det enda möjliga beslutet i det här fallet, säger han.

På vilket sätt är det bra för Skandia och Skandias aktieägare att man säger nej till ansvarsfrihet?

– Det har en symboleffekt som jag inte tror att man ska underskatta i det här fallet. Det kan också ha en viss juridisk betydelse, om man öppnar en process mot vissa av de här styrelseledamöterna, så skulle de kunna använda till sitt försvar att de beviljats ansvarsfrihet och att de därmed skulle gå fria av den anledningen. Nu har de inte det vapnet i sin hand, tvärtom. Nu har vi hjälpt företagsledningen och styrelsen att förbättra deras möjligheter att driva en sådan skadeståndsprocess, säger Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh.

Spontana applåder
För de små aktieägarna var det ingen självklarhet att de stora institutionerna skulle ha samma uppfattning som aktiespararnas vd, vilket också visade sig genom spontana applåder när till exempel Alecta också röstade nej till ansvarsfrihet.

Sedan röstade den ena AP-fonden efter den andra, samstämmigt och antagligen i förväg överenskommet, likadant. På det sättet gick de emot revisorernas uppfattning.

Ytterligare en bonusmiljard
Beslutet kan ha blivit lättare att fatta, sedan det visat sig att bolagets gamla bonusutbetalningar justerats upp med ytterligare en miljard kronor, som gått till Skandias brittiska toppchefer.

På bara ett par dagar har därmed de nu allmänt kända bonusutbetalningarna stigit från 1,9 till 2,5 miljarder just före stämman och nu alltså till totalt 3,5 miljarder kronor och med löfte från Skandias nya styrelse att undersöka ytterligare betalningar som gått till chefer i Skandias numera sålda dotterbolag i USA.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".