Bandet med vad som tros vara Usama bin Ladin visades på tv-kanalen al-Arabiya på torsdagen.

CIA: bin Ladin-inspelning äkta

Det ljudband som sänts ut av flera arabiska tv-kanaler där al-Qaida ledaren Usama bin Ladin erbjuder Europas stater vapenvila om de drar sig ur Irak, är sannolikt äkta. Det meddelar den amerikanska underrättelse-organisationen CIA.

Efter att ha analyserat det ljudband som sändes i flera arabiska radio och tv-kanaler på torsdagen uppger CIA:s tekniska experter att det är Usama bin Ladin själv som talar på bandet.

Nyinspelat budskap
Det är ett nyinspelat budskap som innehåller hänvisningar både till terrordåden i Madrid och till Israels mord på Hamas-ledaren shejk Yassin.

På bandet utfäster sig den som sägs vara bin Ladin att stoppa operationerna mot alla europeiska länder om de, som han uttrycker sig, lovar att inte vara aggressiva mot muslimer eller blanda sig i deras affärer. Fred kommer att träda i kraft när den sista soldaten lämnar våra länder, säger han.

Vita Husets talesman Scott McClellan säger att Usama bin Ladins försök att splittra USA och Europa visar att terroristledaren fortfarande utgör ett omedelbart hot mot den civiliserade världen.

Amerikaner uppmanas lämna Saudiarabien
Alla amerikanska medborgare uppmanas på fredagen att lämna Saudiarabien.

USA:s utrikesdepartement har också kallat hem alla diplomater som inte oundgängligt måste vara på plats i Saudiarabien.

Utrikesminister Colin Powell uppger att man har trovärdiga uppgifter om planerade omfattande terrordåd, riktade mot amerikanska medborgare och andra västerlänningar.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista