Extremism i pakistanska skolböcker

I Pakistan rasar en kontrovers om innehållet i landets skolböcker, efter att en forskargrupp slagit fast att böckerna uppmuntrar till religiös intolerans och extremism. Efter högljudda protester i parlamentet och gatudemonstrationer i många städer backar nu Pakistans regering från ett tidigare löfte om att byta ut böckerna.

– Skolböckerna är fulla av skadliga saker för våra barn. De sprider hat mot andra religioner, förvrider historien, uppmuntrar till kvinnotryck och har alltför stor tonvikt på jihad, eller heligt islamiskt krig, säger forskaren Abudul Nayyar, som lett en detaljerad genomgång av böckerna som används i Pakistans skolsystem.

Uppmuntran av martyrskap
Han hävdar att det inte bara är de omtalade koranskolorna, eller madrassas, som utgör en grogrund för religiös extremism. Vanliga skolböcker i Pakistan uppmuntrar till samma känslor, säger han.

Pakistanska barn tvingas enligt rapporten läsa böcker som direkt uppmuntrar till militant agerande och våld, däribland uppmuntran av jihad och martyrskap. Rapporten talar också om en glorifiering av krig.

Pakistan grundades som ett sekulärt land, om än med en muslimsk majoritet. Men i skolorna får barnen nu exempelvis läsa koranverser också i biologiböckerna. Det gäller även barn som tillhör Pakistans små kristna och hinduiska minoriteter.

Protester från religiösa partier
Den militärdominerade regimen i Pakistan verkade först redo att följa Nayaars rekommendationer för att tona ner de islamistiska inslagen i skolböckerna.

Men högljudda protester från religiösa partier och aktivister har fått regeringen att backa.

Nayaar säger att det inte bara är religiösa fundamentalister som är emot en modernisering av skolböckerna.

Också element inom militären och säkerhetsapparaten ser i sitt intresse, säger han, att skolorna ska fostra intoleranta medborgare.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".