Mildare skatteutjämning än väntat

Förändringarna av det kommunala skatteutjämningsystemet blir mildare än vad som tidigare föreslagits. Det framgår av det förslag som regeringen nu lagt fram. Både glesbygdskommunerna och Storstockholm klarar sig bättre undan än vad man tidigare trott.

Elvy Söderström är socialdemokratisk distriktsordförande i Västernorrland och kan nu räkna in extrapengar till Härnösands kommun.

– Härnösands kommun får ett tillskott redan 2005 på 295 kronor per innvånare och kommer att få ytterligare förstärkningar. Det rör sig om 7 miljoner kronor som intäktsökning för Härnösands kommun 2005.

Omdiskuterat system
Det kommunala skatteutjämningsystemet innebär att rika kommuner får bidra till fattigare. Mest ger stockholmskommunerna till Norrland, ett system som varit mycket omdebatterat.

För en tid sedan presenterade en utredning en helt ny modell som skulle få stora konsekvenser både i glesbygden och i Storstockholm.

Mildare förslag
Men efter protester så lägger nu regeringen fram ett mildare eget förslag, som bland annat innehåller 1,3 miljarder extra som ska göra övergången till det nya systemet lugnare. Större hänsyn ska också tas till Stockholms bostadskostnader och till glesbygdslänens merkostnader.

Regeringens förslag innebär också att staten tar över själva fördelningen av pengarna och samtidigt passar på att lägga in delar av de idag riktade statsbidragen i påsen, när man fördelar ut pengarna.

Det ska öka kommunernas handlingsfrihet hur man vill använda statsbidragen.

Färre betalar
Jämfört med dagens system så blir det också färre kommuner som får betala till systemet. 15 kommuner och ett landsting, mot dagens 54 kommuner och två landsting.

Orsaken till att regeringen ändrar utredningens förslag, som innebar större neddragningar i glesbygden, är att det skulle få för stora följder, enligt kommunminister Lars Erik Lövden.

– Utredningens förslag skulle få helt omrimliga effekter för norra Sverige och nu skjuter vi till ungefär 500 miljoner kronor för att dämpa effekterna.

Förslaget ska nu granskas av lagrådet innan det läggs fram för riksdagen i maj.

Daniel Rundqvist, Jönköping
i samarbete med SR Västernorrland och SR Norrbotten.
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista