Friande domar i mutåtal

Det blev friande domar i Svea Hovrätt för de två tidigare anställda vid Rolls Royce i Kristinehamn som var åtalade för att ha betalat ut mutor till en tjänsteman vid Rederi AB Gotland.
Tidigare hade Gotlands Tingsrätt dömt de båda till fängelse.

Svea Hovrätt skriver i domen att de uppgifter som tjänstemannen vid Rederi AB Gotland lämnat i Tingsrätten är motsägelsefulla och alltför opreciserade för att kunna ligga till grund för en fällande dom. Därför ogillar Hovrätten åtalet.

Bakgrunden till åtalet är att  över 1,3 miljoner kr betalades ut under åren 2000 och 2001 till ett kontor i Schweiz som tilhörde tjänstemmannen på Gotlandsbolaget.

Och frågan som Hovrätten har tagit ställning till är om det rör sig om mutor, alltså att de anställda vid fabriken i Kistinehamn, som tillverkar delar till propellrar till färjor som Gotlandsbolaget beslutat bygga, mutat tjänstemannen. Han erkände själv i tingsrätten att han tagit emot över 20 miljoner kronor av underleverantörer.

Eva Stenström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".