Inga mutor till Gotlandsbolaget anser hovrätten

Det blev friande domar i Svea Hovrätt för de två tidigare anställda vid Rolls Royce i Kristinehamn, som var åtalade för att ha betalat ut mutor till en tjänsteman vid Rederi AB Gotland. Tidigare hade Gotlands tingsrätt dömt dem till fängelse.

Svea Hovrätt skriver i dagens dom att de uppgifter som tjänstemannen vid Rederi AB Gotland lämnat i tingsrätten är motsägelsefulla och alltför opreciserade för att kunna ligga till grund för en fällande dom.

Därför ogillar hovrätten åtalet.

Pengar till tjänstemannen
Bakgrunden till åtalet är att över 1,3 miljoner kronor betalades ut till ett konto som tillhörde tjänstemannen på Gotlandsbolaget.

Frågan som hovrätten har tagit ställning till är om det rör sig om mutor, om de anställda vid Rolls Royce i Kristinehamn, som tillverkar delar till de propellrar till färjor som Gotlandsbolaget beslutat bygga, mutat tjänstemannen på Rederi AB Gotland.

Han erkände själv i tingsrättens förhandlingar att han tagit emot över 20 miljoner kronor av underleverantörer.

Tjänstemannen begick sedan självmord under häktestiden.

Friande hävdar rabatter
De båda åtalade männen har hävdat att de trott att pengarna gått till rederiet och att det rörde sig om rederirabatter, en slags rabatt för att få ordern. Det skulle vara något normalt och affärsmässigt i branschen, hävdade de.

Svea Hovrätt har nu friat de båda tidigare anställda vid Rolls Royce. I fredagens dom skriver rätten att uppgifterna i tingsrätten är motsägelsefulla och alltför opreciserade för att räcka till fällande domar.

Advokat Hans Strandberg, som försvarade en av de åtalade, är nöjd.

– Jag är naturligtvis jättenöjd över domen och har tyvärr inte lyckats få kontakt med mina klienter. Det här är precis som vi tycker att det skulle gå, säger advokat Hans Strandberg.

Tommy Lundberg, SR Gotland
tommy. lundberg@sr.se
Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista