Högre gifthalter i ekoägg

Ekologiskt odlade ägg kan innehålla högre halter av giftigt dioxin än ägg från vanliga burhöns. Det kan röra sig om ända upp till sex gånger mer dioxin än ägg från burhöns, visar en studie från Livsmedelsverket.

Det här oroar äggbranschen, men det är inte helt överraskande, säger statsinspektör Gitte Eskhult.

– Vi hade en liten misstanke om att det kunde se ut så här, eftersom de tidigare har tittat på det här i andra länder och sett samma resultat.

Mer dioxin i kravmärkt
Livsmedelsverket har undersökt ägg från åtta olika anläggningar, fem ekologiska där hönsen går fritt ute och tre traditionella med hönsburar.

Resultatet visar att de kravmärkta äggen har högre halter av dioxin än burhönsäggen, trots att kravmärkt ska ha högre krav på miljö och djurhälsa.

Även om det rör sig om få prover så finns liknande resultat från exempelvis Holland. Den exakta orsaken förbryllar forskarna.

– Man kan tänka sig att det går ute och pickar i jorden och får i sig insekter och maskar eller att fodret som de ekologiska hönsen får i sig, innehåller mer dioxin. Vi vet inte än, säger Gitter Eskhult.

Gör uppföljning
Ett par av proverna ligger kring EU:s kommande gränsvärde. Men eftersom det fortfarande rör sig om små mängder dioxin i varje ägg så anser inte Gitte Eskhult att det finns några skäl att varna för kraväggen.

Livsmedelsverket kommer ändå följa upp proverna för att se hur halterna kan minskas.

– Vi strävar ju alltid efter att minska dioxinintaget när det gäller alla livsmedel. Därför kommer vi gå vidare och försöka hitta dioxinkällan för att försöka göra något åt det här.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se 

Hör mer om dioxin i äggen
i Naturbruk i P1, tisdag 20 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista