"Regeringens bostadspolitik helt misslyckad"

De unga socialdemokraterna dömer ut regeringens bostadspolitik som helt misslyckad. Det är bra att de driver på, svarar bostadsminister Lars-Erik Lövdén, jag har själv varit SSU:are.

– Jag skulle inte vilja säga att de är Lövdén personligen som är ansvarig för det här men han har inte agerat tillräckligt mycket i bostadsfrågorna, säger Ardalan Shekarabi är ordförande för SSU.

Det är inte mer än några miljarder som staten satsar på bostadspolitiken. Behövs de mer statliga pengar till bostadsbyggandet?

– Absolut. Idag är vi tyvärr ett av de länder i Europa som satsar minst på bostadsbyggandet och vi ser effekten, säger Ardalan Shekarabi.

Inga högre statsbidrag
Två av tre unga under 27 har svårt att hitta en egen bostad i dag.

SSU vill ha mer statliga pengar till bostadsbyggandet, oklart hur mycket. Nu finns ett investeringsbidrag på 2,5 miljarder under fem år, plus att byggmomsen sänkts till sex procent för smålägenheter och studentrum.

Men regeringen är inte beredd att satsa mer utan bostadsminister Lars-Erik Lövdén tycker att det nu är dags för kommuner och byggare att sätta igång. Statsbidragen blir inte högre.

Trixar med siffror
Så bollar Lövdén med byggstatistiken, för att bemöta SSU:arna. Han säger att nyproduktionen nu är uppe i 25 000 lägenheter per år men då tar han med 3 500 ombyggnader av lokaler och vindar.

Han talar om att målet är 30 000 lägenheter per år. Men det var ett mål som skulle ha varit uppnått nu eftersom det var en vallöfte senast.

Lövdén tar inte SSU-kritiken som ett personligt misslyckande.

– Jag har också varit SSU:are och de är bra att de driver på. De krav SSU ställer ligger väl i linje med regeringens politik. Vi vill också lyfta bostadsbyggandet från 25 000 till 30 000, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".