SAS-planet efter Linateolyckan.

Alla åtalade fälldes i Linaterättegången

Alla anklagade för katastrofen på Linateflygplatsen fälldes på fredagen när domstolen i Milano avkunnade sin dom. Domstolen gick på åklagarens linje och domarna uppgår till mellan sex och åtta års fängelse.

Det rådde en laddad stämning i domsalen när rättens ordförande började läsa upp domen. En kvinna som förlorat en anhörig i olyckan ropade ”böj knä, mördare, på knä med er”.

Dom inleddes rituellt med orden ”I det italienska folkets namn” men i det här fallet är det åtskilliga svenskar som också väntade på domen som skulle förklara varför deras anhöriga dog i Sveriges och Italiens värsta flygolycka någonsin.

Mellan sex och åtta års fängelse
Generaldirektören Sandro Gualano i italienska luftfartsverket dömdes till sex år och sex månaders fängelse.

Hans kollega i flygsäkerhetsverket Francesco Federico fick samma straff medan flygplatschefen på Linate, Vincenzo Fusco dömdes till åtta års fängelse. Samma straff blev det också för Paolo Zacchetti som var ansvarig trafikledare när katastrofen inträffade.

Var ett SAS-plan
Det var den 8 oktober 2001 som SAS-flygningen till Köpenhamn i tät dimma kolliderade med ett litet Cessnaplan som navigerat fel. SAS-planet föll tillbaka ner mot startbanan för att sedan kana vidare i nästan 300 kilometers fart och till slut krossas mot betongen i bagagehallen.

I en mycket omfattande haveriutredning har det klarlagts en lång rad misstag som ledde till att 118 människor dog.

Generaldirektören Gualano har inte kunnat visa varför den inköpta markradarn blivit liggande i åratal i sina packlårar utan att installeras. Flygplatschefen fick sin dom för att signalerna på flygplatsen var dåliga eller helt felaktiga.

Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".