Generallöjtnant fördömer trakasserier

Under det senaste året har åtta kvinnor som tjänstgjort i den svenska utlandsstyrkan gjort anmälningar om att de har blivit sexuellt trakasserade. Generallöjtnant Jan Jonsson, den högste ansvarige för Sveriges soldater i internationell tjänst, fördömer alla former av trakasseri.

– Under det senaste året har vi fått åtta anmälningar om sexuella trakasserier från kvinnor som tjänstgjort i utlandsstyrkan. Det är åtta för mycket. Vi ska ner till noll, det finns inga andra tal som vi etiskt kan försvara, säger generallöjtnant Jan Jonsson.

Sedan 1999 har 416 kvinnor tjänstgjort i Kosovo. Av dem har tolv gjort anmälningar om att de utsatts för sexuella trakasserier, varav åtta det senaste året.

Ökad uppmärksamhet
Jan Jonsson kan inte säga varför de flesta anmälningarna kommit just under det senaste året.

Det kan bero på att försvaret lägger mycket utbildningstid på att komma tillrätta med just de här problemen och att det är ökad uppmärksamhet som gör att fler anmäler.

Vill ha fler kvinnor
Just därför tycker Jan Jonsson att det är olyckligt att det i debatten heter att kvinnor inom försvaret trakasseras.

– Den stör mig oerhört mycket, för min ambition är att jag ska ha mycket kvinnor i utlandsstyrkan. Procentuellt sett många fler än vad vi har fast anställda i Försvarsmakten idag. Det gör jag enbart av det skälet att jag behöver kvinnor kompetens i insatserna.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista