Nokias aktie föll kraftigt

Nokias aktie föll med omkring 8 procent på börsen efter att resultatet för årets första månader presenterades.
På fjorton dagar har Nokias aktie fallit med omkring 30 procent och den finska telefontillverkaren tappar marknadsandelar för första gången på länge.

Alarmet ljuder nu på Nokia - för första gången på många år tappar den finska telekom-giganten andelar på mobilmarknaden. 35 procent av alla mobiler som såldes i början av året var en Nokia - tidigare har andelen legat på nära 40 procent.

Och skälet är att Nokia för ovanlighetens skull missat vad de unga mobilköparna vill ha. Mobiler som går att vika ihop och mobiler som man kan ta kort med.

Nu skall man väl vara lite försiktig med den svarta färgen, för Nokia tjänar fortfarande stora pengar; Vinsten blev över 11 miljarder kronor första kvartalet, och Nokia är fortfarande överlägset störst på mobiltelefoner i världen.
Men det är tydligt att konkurrenter som koreanska Samsung och LG tillsammans med svensk-japanska Sony-Ericsson nu närmar sig Nokia och nog vann första ronden om de unga mobilköparna. Nu återstår att se om Nokia kan ta tillbaka intiativet under resten av året. 40 nya mobiler skall lanseras för att se till det lovade Nokia idag.

Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista