Hela Finland påverkas av Nokia

De dystra beskeden från Nokia påverkar naturligtvis hela Finland med tanke på koncernens väldiga dominans inom näringslivet. På Helsingforsbörsen föll aktien med uppåt 10 procent. Publiciteten och debatten har fått en allvarston som inte funnits tidigare.

Inga träd växer upp till himlen. Ett talesätt som beskriver stämningarna i Finland ända sedan vinstvarningen för tio dagar sedan. Redan då var exempelvis kvällspressen snabb att göra reportage om vanligt folks mobiltelefonköp som visade att unga människor numera inte känner någon särskild solidaritet mot just Nokias modeller. Ungefär som om man här i Finland redan anat att den dag väl måste komma när Nokia inte självklart är störst, bäst och vackrast på mobiltelefoner.

Ett sådant tecken var också när ledningen i vintras medgav att förra årets introduktion av speltelefonen NGage blev ett misslyckande. Nokias förr så prisade förmåga att haka på konsumenternas trender svikatade . Ett annat talesätt som passar på dagens Nokianyheter är: tala inte om djävulen, då frammanar du honom. Beskeden om att Nokiatelefonernas andel i världen sjunkit till 35 procent, att koncernen nog blir efter också resten av året, kom samtidigt som Näringslivets forskningsinstitut publicerade en rapport som visar att Nokias andel av Finlands samlade produktion av varor och tjänster för första gången på tio år börjar avta. Visserligen från 3 - 2,9 procent på ett år, men i all fall. Nokia har stått för mer än en tredjedel av börsvärdet och 20 pocent av statens intäkter från företagsbeskattningen. Ett allvarligt skadat Nokia är detsamma som ett allvarligt skadat Finland, en tanke så plågsam att just ingen riktigt törs diskutera den.

Bengt Lindroth, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista