Skandiaägarna kom överens sent

Det var först på torsdagen, timmarna före bolagsstämman, som de stora aktieägarna i Skandia kom överens om att inte bevilja den gamla styrelsen ansvarsfrihet.

Det säger en ägarrepresentant till Ekot. Ända fram till strax före stämman diskuterade ägarna hur man skulle visa sitt missnöje med styrelsen.

Enligt uppgift till Ekot började i förra veckan diskussionen om att ta till utebliven ansvarsfrihet som är ett mycket ovanligt och kraftfullt instrument.

Timmarna före torsdagens stämma konfererade ägarna fortfarande och först under själva stämman stod det klart att den gamla styrelsen inte skulle få ansvarsfrihet.

Ingen kommentar från styrelsen
En av ledamöterna, Claes Reuterskiöld, säger att han är förvånad över beskedet. Mer vill han inte säga, han är utomlands och har inte följt rapporteringen. Resten av styrelsen har vi inte lyckats nå för kommentarer.

Ägarnas beslut har framför allt symbolisk vikt men kan också göra det lättare att ställa rättsliga krav på styrelseledamöterna.

Ingen stämning planerad
Ägarna planerar dock ingen stämning än och inte heller Aktiespararna där Lars-Erik Forsgårdh är vd.

– Nej, knappast. Det är bolaget som åsamkats skada och gör styrelsen bedömningen att man inte har framgång i en skadeståndsprocess så tror inte jag vi lyckas med en liknande process heller, säger Lars Erik Forsgårdh.

Men det blir lättare nu
Den nye ordföranden Bernt Magnusson, bekräftar att det blir lättare att stämma styrelsen nu.

– Rimligen borde det göra det.

Tänker du medverka till det?

– Det är bolagets plikt att utföra den här uppgiften.

Så det blir en av de första sakerna du kommer att ta itu med?

– Det blir det säkert, ja.

Fackets representanter kan också stämmas
I styrelsen satt tre personalrepresentanter, en från Saco och två från försäkringstjänstemannaförbundet, FTF där Björn Lundmark är kanslichef. Han säger att facket skärpt utbildningen till sina representanter men han vill inte gå in på vilka följder som väntar för hans två medlemmar nu.

– Det är för tidigt att spekulera i för vi måste vänta och se om det kommer stämningsansökningar, säger Björn Lundmark.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista