Spaniens nye premiärminister Zapatero.

Zapatero tar över makten i Spanien

I Spanien tar socialistledaren José Luis Rodríguez Zapatero officiellt över som landets nya premiärminister på lördagen. Zapatero säger att han ska föra en helt annan politik än den borgerliga regeringen, som han överraskande besegrade i valet efter attentaten i Madrid den 11 mars.

Kampen mot alla typer av terrorism, det är den nya spanska regeringens första prioritet, deklarerade premiärminister Zapatero i sitt installationstal.

Han presenterade en ny och bättre samordnad säkerhetstjänst där polis, militär och civilgardet ska samarbeta i syfte att aldrig mer behöva uppleva ett 11 mars igen.

191 människor dödades i terroristattentaten mot pendeltågen i Madrid. De fattas här ibland oss, de hade rätt att vara här i dag, sa Zapatero i en mycket allvarstyngd och sorgemättad inledning på sitt tal.

Stödpartier
För att få majoritet i parlamentet har socialisterna försäkrat sig om stöd från det spanska vänsterpartiet och ett regionalt katalanskt parti, också det på vänsterkanten.

De krävande 17 regionerna i Spanien som alla har olika mått av självstyre ska få sitt av socialistpartiet. Zapatero utlovar en försiktig reform av grundlagen, bland annat så att regionerna ska få egen representation i parlamentet. I grundlagsreformen ska också ingå att Spanien inför kvinnlig tronföljd.

Andra förslag där socialistregeringen markerar mot de senaste åtta årens borgerliga politik är att den statliga tv:n ska få en ny och oberoende ledning, efter hård kritik om styrning från de konservativas sid. Homosexuella ska också få rätt att ingå partnerskap, inte helt okontroversiellt i det katolska Spanien.

Jämställt parlament
Zapatero kommer att leda en regering med 16 ministrar, åtta kvinnor och åtta män, i enlighet med det vallöfte han gett om att regeringsposterna ska delas lika mellan kvinnor och män.

Utrikesminister blir Miguel Ángel Moratinos, en av Spaniens mest erfarna diplomater som bland annat har varit EU-sändebud i Mellanöstern.

Även i utrikespolitiken skiljer Zapatero ut sig från den borgerliga regeringen på punkt efter punkt. De spanska trupperna ska tas hem från Irak, det är Europa snarare än USA som ska vara Spaniens främsta allierade.

När det gäller EU:s nya grundlag vill Spanien inte längre vara ett hinder. Grundlagen ska kunna bli klar före halvårsskiftet, anser Zapatero, som hoppas att den ska skrivas under i Madrid, till minne av offren den 11:e mars.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".