St Petersburg centrum för rasism

Rysslands andra stad, St Petersburg har blivit ett centrum för rasism. Antalet brott med rasistiska motiv har ökat okontrollerat, det handlar om allt från vandalism till mord.

Det krävs nya lagar för att komma åt rasistbrott, hävdar Boris Pustjuntsev, vid Citizens Watch i St Petersburg.

Sedan mitten av 90-talet har St Petersburg blivit ett andligt centrum för rasister och de mest inflytelserika ledarna, führers och gurus samlas här, säger Boris Pustjuntsev vid människorrättsorganisationen Citizens Watch.

Riktas mot centralasiater
Det är inte så att situationen i staden är unik men annorlunda än i andra regioner. Samtidigt avspeglar den den allmänna rasismen som finns i Ryssland.

Attacker mot människor från Centralasien eller södra Ryssland förekommer dagligen. I staden finns minst 30 extremistiska ungdomsgäng, flera av dem är rasistiska skinheads.

Trots att problemet växt var det först när en nioårig flicka mördades av ett tonårsgäng som polis och myndigheter började kartlägga rasismen. Den tadzjikiska flickan anfölls när hon var på väg med sin pappa och en kusin hem.

Allt skylls på skinheads
Några av de som polisen gripit för dådet tillhör skinheadsgrupper.

Förutom rasistiskt motiverade mord och överfall på mörkhyade människor har också judiska begravningsplatsen vandaliserats och en butik fick fönstren utslagna och nazistiska hakkors målade på väggen.

Ryska parlamentet diskuterar nu en ny lag men den riktas främst mot skinheads, en grupp som alltid skylls för rasistdåden. Boris Postjuntsev anser att förslaget inte räcker.

– Skinheads är bara toppen på isberget. Om du blir av med skinheads kommer andra grupper i deras ställe. Lagen måste gälla rasim bland alla. Det finns massor med rasister bland byråkrater, bland lärare, föreläsare i skolor och på universitet. Det viktigaste vore att få en särskilt antirashatslag motsvarande den som finns i USA eller Tyskland, säger han.

Utbrett inom myndigheter också
Idag föredrar polis och åklagare att åtala för huliganism, inte rasism och det är ett mindre brott och du kommer undan med låga böter eller villkorlig dom, fortsätter han.

Han är besviken på president Putin som gör mindre än sin föregångare mot rasismen.

– President Jeltsin begick många misstag och brott men han räknade aldrig med stöd från extremisterna. Alla visste att det var hans opposition och om en regeringstjänsteman lät undslippa en rasistisk kommentar offentligt sparkades han omedelbart, konstaterar Pustjunstev.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se