Trängselavgifter på hal is

Försöket med trängselskatt på bilar i Stockholm hänger på en skör tråd. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är inte överens om när försöket ska pågå och på torsdag i nästa vecka måste regeringen lägga fram en proposition i frågan.

Misslyckas man med att göra upp kommer det att få stora konsekvenser både för samarbetet mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet både i Stockholm och i riksdagen. Thomas Rudin är kommunsekreterare för socialdemokraterna i Stockholm och säger sig var bekymrad över läget.

– Det måste lösas nu tiden håller på att rinna ut, säger han.

Frågan om trängselskatten eller biltullarna har varit en av de mest infekterade politiska frågorna på senare år. I överenskommelsen med miljö- och vänsterpartiet på riksplanet, efter valet 2002 tvingades socialdemokraterna gå med på att genomföra ett försök med trängselavgifter i Stockholm under mandatperioden.

S i Stockholm fick ge vika
Socialdemokraterna i huvudstaden som i valrörelsen lovat att inte införa sådana avgifter fick böja sig och som underlag för styret i Stockholms stadshus slöts en liknande överenskommelse mellan de tre partierna.

Därefter har frågan hanterats både i kommunen och i regeringen och idag har det blivit väldigt knappt om tid. Om riksdagen ska hinna fatta de nödvändiga besluten i vår, för att man ska kunna inleda försöket nästa år måste regeringen lägga fram en proposition på torsdag och ännu är partierna i Stockholm inte överens.

Miljöpartiets riksdagsledamot Yvonne Ruwaida tycker att allting gått alldeles för långsamt.

– Regeringen har misskött den här frågan och är försenade och det är de trots att vi påpekat flera gånger att man kommer att bli försenad om man inte gör vissa saker. Det är mycket allvarligt, säger hon.

Mp och v vill börja senare
Just nu är det start och slutdatum som striden gäller. Socialdemokraterna vill börja redan i april 2005 och sluta den sista juli 2006, i god tid före den folkomröstningen som ska hållas i samband med valet i september 2006 och som ska avgöra om försöket ska permanentas eller inte, medan vänster- och miljöpartiet vill börja först i juni 2005 hålla på ända fram till valdagen i september följande år.

Miljö- och vänsterpartiet som är betydligt mer angelägna än socialdemokraterna om att försöket blir lyckat, anser att en start i april är praktiskt omöjlig och tycker att det verkar som om socialdemokraterna försöker förhala beslutet.

Lagrådet är kritiskt
Som en ytterligare käpp i hjulet kom på fredagen ett kritiskt utlåtande från juristerna i lagrådet på hur systemet ska utformas och även om finansminister Bosse Ringholm säger att regeringen i huvudsak ändå kommer att hålla fast vid sitt förslag så är det i dagsläget osäkert om partierna lyckas komma överens före torsdag.

Blir det ingen överenskommelse så är det inte bara partiernas samarbete i Stockholm, utan också på riksplanet som i grunden kommer att ifrågasättas.

– Exakt vilka konsekvenser det blir kan jag inte säga nu men det är en fråga som var viktig för oss och vi kommer bli tvungna att omförhandla överenskommelsen med regeringen, säger miljöpartiets Yvonne Ruwaida.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se