Dammbygge i Ebros delta förändrar ekologin

Planerna på att bygga fler dammar i den spanska floden Ebro hotar ekosystemet, säger kritiker till utbyggnaden. Den tillträdande regeringen har sagt att man ska slopa den planerade överledningen av vatten till Sydspanien, men några löften om att stoppa dammbyggena har ännu inte getts.

Det traditionella sättet att lösa vattenproblemen i Spanien har varit att bygga dammar, som reglerar vattenflödet och är tillgängligt för bevattning. I hela landet finns 1000 dammar. Enligt den spanska vattenplanen planeras ett hundratal nya dammar, varav hälften i Ebros flodsystem. Dammbyggena kommer att skada Natura 2000 områden och fågelskyddslokaler.

Vart femte år kommer regeringen med nya planer på vattenöverledning och dammar, säger Manel Tomás, vägingenjör i staden Tortosa. I vattenplanen finns 46 nya dammar i Ebro. Manel Tomás hoppas att den nya regeringen skrinlägger också dammplanerna, men inga löften har utfärdats.

– Dammarna förstör ekosystemet, säger Tomas, de minskar vattenflödet och hindrar sediment att föras ner till deltat med flodvattnet. Deltat sjunker och det påverkar fågellivet och fisket.

Fisket är en mycket viktig näring i det här området och vissa fiskarter, som måste lägga sina ägg i det bräckta vattnet, har minskat, säger Tomas Felix, ordförande i fiskarnas organisation i Sant Carles. Den naturliga sandbank, som skyddar lagunen vid flodmynningen har krympt ihop.

– När jag var barn var sandbanken i lagunen en kilometer bred. Nu är den bara 100 meter, säger Tomas Felix.

Kritikerna mot vattenplanens megaprojekt vill istället se en bättre hushållning med vattnet, avsaltning av havsvatten och återanvändning av avloppsvatten.

Manel Tomas vill ha ett ändrat tänkande i planeringen av vattenfrågorna.

– Vi måste bevara alla floderna, de är ett arv till hela samhället, säger han. Man måste också börja tänka i andra termer än gigantiska infrastrukturprojekt. Det krävs en demokratisering där folket får inflytande över hur man ska förvalta vattenresurserna, säger Manel Tomas.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista