Ny minister i Serbien-Montenegro samarbetar med Haag

Serbien-Montenegros nyutnämnde utrikesminister, den karismatiske nationalisten Vuk Draskovic, har redan förvånat sina landsmän genom att deklarera fullt samarbete med Haagdomstolen.

– Om någon tror att han är en hjälte, uppträd då som en hjälte och åk till Haag och försvara Serbien i stället för att skada landet och dess människor.

Med den skickliga turneringen grep den nye utrikesministern Vuk Draskovic genast sig an den kanske känsligaste frågan och han gjorde det skickligt och oväntat.

Opposition i regering
Länge förkroppsligade juristen, författaren, folktribunen Vuk Draskovic oppositionen mot Slobodan Milosevic.

Därför höjdes många ögonbryn när Draskovic 1999 accepterade att bli vice premiärminister i Milosevic regering men efter att ha kritiserat Kosovo-politiken kastade Milosvic ut den oberäknelige nationalisten. Två gånger utsattes han för allvarliga attentatsförsök av Milosevic hemliga polis, vid ett tillfälle dödades han livvakter och en svåger.

Den politiska vändpunkten hösten 2000 då Milosevic störtades gjorde att Draskovic parti SPO Serbiska Förnyelsefronten inte ens kom in i parlamentet och den karismatiske vargen drog sig undan, hans förnamn betyder varg.

Men efter nyvalet i december i fjol är han tillbaka i politiken och nu med den gamla drömmen uppfylld som landets utrikesminister.

Vill återinföra monarkin
SPO är ett svårfångat parti precis som Draskovic själv. Det började som ett nationalistiskt parti som gick i den antikommunistiska tjetnikrörelsens fotspår.

Partiet vill att kungahuset ska återinföras, är både proamerikanskt och EU-vänligt och ser det nu också som en opatriotisk handling att inte samarbeta med Haag.

Serbien-Montenegros utrikespolitik blir med Vuk Draskovic betydligt mer spännande men också mer nyckfull.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".