Fredsmarsch i Burma

I Burma har flera hundra medlemmar av Nobelpristagaren Aung San Suu Kyis oppositionsparti på lördagen kunnat genomföra en fredsmarsch riktad mot militärregimen. Däremot stoppades demonstranterna när de försökte ta sig till hennes bostad.

Men regimen har samtidigt öppnat oppositionens högkvarter som juntan har hållit stängt i närmare ett år:

För medlemmar av oppositionen i Burma har det under närmare ett år inte varit möjligt att komma in i partilokalerna i centrala Rangoon. Militärregimen stängde lokalerna i maj förra året, kedjade fast dörren, låste och tog nyckeln.

Ledaren i husarrest
Men på lördagen klipptes kedjan upp och låset avlägsnades. Nationella förbundet för demokrati, NLD, som leds av fredspristagaren Aung San Suu Kyi kan åter verka från sitt högkvarter. Men partiledaren tillåts inte att besöka lokalerna, hon tillåts inte lämna den husarrest hon satts i av de styrande generalerna.

Under lördagen genomförde 400 medlemmar av oppositionen en fredsmarsch. Den sortens manifestationer är ytterst ovanliga i Burma, där allt motstånd mot regimen brutalt slås ned. Demonstranterna försökte ta sig till huset där Aung San Suu Kyi bor men stoppades.

Dialog inleds om en månad
En gradvis uppmjukning sker i Burma. Om en månad planerar militärjuntan att öppna en dialog med olika grupper i landet. Det är oklart om oppositionspartiet tillåts delta. Spekulationer har förekommit om att regimen skulle återge Aung San Suu Kyi friheten inför den dialog som har utlovats.

Burma har styrts av generaler i mer än 40 år, de nuvarande makthavarna har regerat sedan 1988. De anordnade allmänna val 1990. Oppositionen vann en storseger men tilläts inte överta regeringsansvaret.

Sedan dess har ett dokumenterat allvarligt förtryck mot all sorts demokratiska strävanden präglat Burma. USA och EU-länderna har infört handelssanktioner mot militärregimen.

Aung San Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991. De senaste 15 åren har hon under mer än hälften av tiden suttit i husarrest.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista