Flora från Linnés hembygd visar på ändringar i växtligheten

För första gången har en flora publicerats från Carl von Linnés egen hemtrakt i Älmhult i Småland. Den nya floran, som tagits fram nästan 300 år efter Linnés födelse, visar hur växtligheten har förändrats dramatiskt sedan Linnés dagar.

– Här blommar blåsippor så fint denna soliga vackra vårdag. Vi har dem kvar på några ställen i Stenbrohult, men på Linnés tid fanns det säkert på betydligt fler ställen, säger Sven Nilsson.

Sven Nilsson botaniserar bland växterna i trakten av Råshult utanför Älmhult, där Linné föddes.

Stenbrohults flora
Trots allt arbete med att katalogisera och namnge växter världen över, blev det aldrig någon flora från den egna hemtrakten Stenbrohults socken.

De båda ekologerna och bröderna Sven och Ingvar Nilsson, själva födda i trakten, har nu tagit på sig den uppgiften. En uppgift som känns speciell, säger Ingvar Nilsson.

– Jag tror att inte han var mogen att göra det då, eftersom han hade så mycket annat i huvudet, säger Ingvar Nilsson.

Ni har gjort det Linné borde ha gjort?

– Vi har gjort det fältarbete som Linné borde ha gjort. Han var inte färdig för fältarbete då, säger Ingvar Nilsson.

Bakom floran ligger flera års grävande bland arkiverade växter och anteckningar men också egna fältstudier.

Många växter försvunna
Resultatet har samtidigt blivit en beskrivning över en förändrad landsbygd. Många växter från Linnés tid har helt enkelt försvunnit, säger Sven Nilsson.

– Ungefär 600 arter bedömer vi att det fanns på Linnés tid och minst tio procent av dem har försvunnit. Den viktigaste orsaken är förändringen i jord- och skogsbruket, enligt Sven Nilsson.

Om Linné kom tillbaks idag skulle han inte känna igen växtligheten?

– Han skulle bli chockad över det som har hänt i bygden. Det är bara små fläckar som liknar hur det såg ut på hans tid, säger Sven Nilsson.

Är du besviken på honom för att han inte gjorde sitt jobb då?

– Vi är till och med lite arga på honom för att han inte gjorde det då. Om han själv hade fått bestämma och inte varit begränsad av personella och ekonomiska resurser, hade han nog återvänt till hembygden och gjort detta. Det tror jag han själv beklagar, säger ekologen Sven Nilsson, en av författarna till floran från Linnés hembygd.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista