Förmögenhetsskatten ses över till i höst

Den socialdemokratiska partikongressen gav på lördagen stöd åt en reformering av förmögenhetsskatten. Finansminister Bosse Ringholm välkomnar beslutet och säger att diskussioner fortsätter inför höstbudgeten med samarbetspartierna miljöpartiet och vänsterpartiet.

– Kongressen uttalade sig för att vi skulle göra en översyn av kapitalskatterna och företagsskatterna och det håller vi på med. Vi diskuterar frågan med samarbetspartierna inför budgetpropositionen i höst där vi ska se på brister i skatterna och hur det ska betalas, säger Bosse Ringholm.

Arbetsgivarna i Svenskt näringsliv har krävt att förmögenhetsskatten ska slopas vilket skulle kosta runt fem miljarder kronor. Arbetsgivarna har också föreslagit att det ska betalas av företagen.

Men Bosse Ringholm är skeptisk till det.

– De har ett mycket drastiskt förslag och en drastisk finansiering nämligen att de små företagen ska betala de slopade kapitalskatterna och det är en tuff belastning för dem nu, säger Bosse Ringholm.

Regeringen sa i höstas att de borgerliga partierna skulle bjudas in i diskussionen och Bosse Ringholm håller dörren öppen.

– Finns det borgerliga partier som är intresserade men vi har inte uppfattat några sådana signaler, säger han.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista