Sverige transitland för kinesiska människosmugglare

Uppdaterad 17:15
Kinesiska människosmugglare har hittat en ny väg för sin trafik som består av människor beredda att betala stora summor för möjligheten till ett bättre liv. Den går via Sverige.

Sedan årsskiftet har mängder av unga kineser anlänt på precis samma sätt: utan handlingar, med identiska historier och med samma summa pengar på fickan. Efter någon vecka försvinner de spårlöst.

Per Sörenssen som är enhetschef på Migrationsverkets barn- och ungdomsenhet, säger att ungdomarna verkar veta precis vad som väntar dem när de kommer till Sverige. De verkar känna till myndigheternas rutiner och de verkar inte alls rädda för vad som skall hända, tvärtom.

Per Sörensen menar att det till och med verkar som om de räknar med att mellanlanda någon vecka hos Migrationsverket innan färden går vidare.

– Det finns ett mönster i det eftersom ingen stannade kvar och det verkar som att det finns en arrangör som håller ihop ungdomarna och hjälper dem vidare. Ett exempel är att det försvann tio ungdomar vid samma tillfälle fast de bodde på olika håll i landet. Det kan tyda på att någon samlar ihop dem och för dem vidare, säger Per Sörensen.

Lika mycket pengar
Alla de 40 unga kineser som kommit sedan årsskiftet har anlänt på precis samma sätt: utan handlingar, med identiska historier och med samma summa pengar på fickan, 500 euro eller 800 dollar.

De har också haft mobiltelefoner med sig och efter någon vecka försvinner de spårlöst. Sedan vet ingen alltså vart ungdomarna försvinner, bara att de gör det. Men polisen och Migrationsverket är övertygade om att det rör sig om organiserad människosmuggling ledd från Kina men med mellanhänder i Sverige.

Dyra resor
Ändå kan man inte göra något. Det verkar till och med som om gratisboendet hos Migrationsverket är inräknad i resrutten.

Det är en dyr resa ungdomarna köpt, runt 300 000 kronor kostar det. Men både polis och Migrationsverket är säkra på att Sverige inte alls är målet, utan bara den lätta vägen ut, säger Anette Olsson, inspektör vid Arlandapolisen.

– De är inte på väg till Sverige. De har varit på väg till London, Frankrike eller USA. Det verkar som att de gjort upp med reseorganisationen om att betala när de nått slutmålet. De verkar inte ha betalat några pengar innan de åker utan det görs efter att ungdomarna ringt hem och bekräftat att de är framme, säger hon.

Vad som händer sedan, efter att resan är betald vet ingen. Det gör Per Sörenssen på Migrationsverket illa till mods.

– Dels så är det uppenbart att de inte har för avsikt att stanna i Sverige, de vill någon annanstans. Det kan finnas studier eller arbete som grund men det kan också finnas inslag av trafficking, säger han.

Många åtalades
Redan i höstas började det med att det under några månader kom väldigt många kineser med falska pass totalt åtalades 35 stycken för brukande av falsk urkund som det heter. Det var en tredjedel av Arlandapolisens ärenden som gick till åtal förra året.

Polisen är övertygad om att det är samma smugglare som ligger bakom årets ärenden säger Göran Heimdahl som är kriminalinspektör vid gränspolisen.

– Arrangörerna av de här resorna har väl upptäckt att vi fick tag i många och skickade tillbaks dem så de förstod att det inte var någon bra metod att visa upp de här passen, säger Göran Heimdahl.

Marie-Jeanette Löfgren, P1 Kaliber

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista